Politiker rasar mot flytt av AF-kontor

Förslaget att flytta Botkyrka-Salems Arbetsförmedling till Kungens kurva har mött starkt motstånd bland kommunpolitikerna.

– Ett upprörande förslag, säger Katarina Berggren (S).

Lokaltidningen Mitt i har tidigare skrivit om Arbetsförmedlingens förnyelsearbete som innebär att flera mindre lokala kontor ska slås ihop till ett stort i Kungens kurva.

Enligt förslaget ska kontoren i Hallunda, Tumba, Huddinge och Skärholmen läggas ner och ersättas med en stor enhet.

– Det är så pass dåliga kommunikationer i vår region och att åka kollektivt från Salem eller Vårsta till Kungens kurva tar en ohygglig tid. Det är upprörande att de föreslår detta, säger Katarina Berggren (S), kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka kommun.

Även ordföranden i kommunstyrelsen i Salem, Lennart Kalderén (M), är kritisk till förslaget.

– Arbetsmarknadsverket måste tänka på att detta påverkar tusentals kunder i Huddinge, Botkyrka och Salem. Man kan inte bara utgå från sina egna interna behov. De arbetssökande har nog med besvär, utan att behöva resa över halva Södertörn, säger Lennart Kalderén.

Hans partikamrat i Botkyrka, Jimmy Baker, håller dock inte med. Att flytta Arbetsförmedlingen längre bort behöver inte nödvändigtvis vara något dåligt, menar han.

– Vissa politiker är mer fokuserade på närheten än innehållet. Det mesta är digitaliserat i dag och arbetssökande åker inte så ofta till Arbetsförmedlingen. Jag tror att det i själva verket kan vara bra att komma bort från sin vanliga miljö ibland. Det viktigaste är att Arbetsförmedlingen blir bättre på sitt uppdrag, säger Jimmy Baker.

Fakta

17 000 arbetssökande berörs

Förslaget innebär att Arbetsförmedlingen i Skärholmen, Huddinge, Hallunda och Tumba kan flyttas till Kungens kurva.

Runt 17 000 arbetssökande och 270 medarbetare berörs.

Förslaget är nu ute på remiss hos berörda kommuner.

Efter den 18 september ska Arbetsförmedlingen fatta beslut.

Källa: Arbetsförmedlingen