Min lokala hjälte

Politiker rasar mot kräftdirektiv

Täbybon Erik Andersson sitter i riksdagen för Moderaterna.
Täbybon Erik Andersson sitter i riksdagen för Moderaterna.
Från och med i dag, onsdag, är det förbjudet att plantera ut signalkräftor.

Det moderata riksdagsledamotet Erik Andersson, boende i Täby, är mycket kritisk till förbudet.

– Konsekvenserna av detta direktiv gör att det kanske är sista sommaren som Täbybor får äta svenska kräftor, säger han.

Idag trädde ett EU-direktiv i kraft som syftar till att stoppa spridningen av så kallade invasiva arter. I praktiken innebär det att det blir förbjudet att odla, föda upp, transportera och använda vissa arter. Bland dessa signalkräftan.

Erik Andersson sitter i riksdagen för Moderaterna och bor i Täby. Han menar att förbudet mot att föda signalkräftor hotar kräftskivan. Därför är han starkt kritisk mot hur EU-direktivet har bemötts från svenskt håll.

– EU kommissionens hantering av detta är under all kritik men även den svenska regeringen har varit både oengagerad och inaktiv vad gäller det kanske svenskaste som finns, kräftfisket och kräftskivan. Nu måste regeringen agera för att stoppa detta, säger han.

Signalkräftan är dock omdiskuterad. Långt ifrån alla vill ha kvar den i Sverige. Havs och vattenmyndigheten planerar att ha en handlingsplan redo nästa år för att i så stor utsträckning som går få bort den från Sverige. Den svenska flodkräftan har minskat kraftigt de senaste åren. Det huvudsakliga skälet till det är kräftpest, och en källa till den är inplanterade signalkräftor.