ANNONS

MP-politiker riskerar uteslutning

Rebwar Hassan (MP), ledamot i Skärholmens stadsdelsnämnd.
Rebwar Hassan (MP), ledamot i Skärholmens stadsdelsnämnd.
Rebwar Hassan, miljöpartist och gruppledare i Skärholmens stadsdelsnämnd, riskerar att uteslutas ur Miljöpartiet. Orsaken är uttalanden där han uttrycker sympati för Sverigedemokraterna.
ANNONS

”(SD) framstår idag som de seriösa i migrationsdebatten”, skrev Rebwar Hassan i en debattartikel i Södra Sidan i juli. I samma text ansåg han också att andra partier ständigt ljugit om invandringens kostnader och konsekvenser.

Debattartikeln fick många partikamrater att gå i taket. Distriktsstyrelsen för Miljöpartiet i Stockholmsregionen har bett partistyrelsen att utreda om det går att utesluta Rebwar Hassan ur partiet.

– Hans agerande skadar partiet. Uttalandena strider både mot partiprogrammet och mot vår gröna ideologi. Att påstå att SD har en legitim verklighetsbeskrivning är långt ifrån det Miljöpartiet anser, säger distriktsordföranden Elin Olsson.

Ombads lämna landstinget

Rebwar Hassan är inte bara gruppledare i Skärholmens stadsdelsnämnd. Han är också ledamot i landstingsfullmäktige.  Tomas Eriksson, gruppledare för MP i landstinget, har bett honom att avgå från sitt uppdrag där.

– Men han valde att inte göra det, berättar Elin Olsson.

Hon betonar att Rebwar Hassans debattartikel i Södra Sidan inte är den enda som distriktsstyrelsen reagerat mot. Han har även gjort andra uttalanden, bland annat i sociala medier, som man anser vara problematiska.

– Nu pågår en utredning om uteslutning. Det är en intern process som sker i dialog med Rebwar Hassan. Han måste ju få svara på varför han uttalat sig som hon gjort och vad han menat, säger Elin Olsson.

Håller fast vid kritiken

I ett mejl till Mitt i förklarar Rebwar Hassan vad han menade med att SD framstår som ”de seriösa i migationsdebatten”.

”Det jag menar är att SD är landets näst största och kanske även det största efter nästa års val och det beror på att de framstår som de mest seriösa av väldigt många människor. Inte av mig. Det finns bättre alternativ”, skriver han.

ANNONS

Samtidigt håller han fast vid sin kritik mot ”de vänsterliberala partierna som vägrar ta folks oro på allvar”. Dessa har enligt honom ”öst in bidragspengar till islamistorganisationer” och ”islamofob-/rasist- och nazistklassat alla som med egna ögon nu själva ser Sveriges påtagliga och självförvållade problem i skola, vård och omsorg, gränskontroll, polisbrist och våldtäkts/mordfrekvens mm. ”

”De som har riktiga asylskäl ska stanna och de som vill och kan göra rätt för sig är välkomna men inte förbrytare och de som bygger ett parallellt medeltida shariasamhälle.  De ska ut!”, skriver Rebwar Hassan.

Partistyrelsen tiger

Partistyrelsen vill i det här läget inte uttala sig om uteslutningsärendet.

– Det stämmer att vi har fått in en begäran. Vi ska ha en stadgeenlig utredning under hösten. Mer än så vill jag inte säga, säger Marléne Tamlin, som är partistyrelsens sammankallande.

”Alla kan inte få komma till Sverige”

 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Skärholmen Vårberg Bredäng direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.