ANNONS

S-politiker ska ha rivit ner SD:s valaffischer

Kvinnan som innan valet satt i kommunfullmäktige i en annan kommun nekar till brott.
Kvinnan som innan valet satt i kommunfullmäktige i en annan kommun nekar till brott.
En Socialdemokratisk politiker åtalas för att ha rivit ner ett antal av Sverigedemokraternas affischer i Sundbyberg innan valet i höstas.
Kvinnan som innan valet satt i kommunfullmäktige i en annan kommun nekar till brott.
ANNONS

På kvällen den 22 augusti såg både en privatperson och SD:s gruppledare i Sundbyberg, Gary Aelius, hur två kvinnor stod på stegar längs Rissneleden och drog i SD:s valaffischer.

De ringde polisen bägge två och anmälde att kvinnorna rivit ner valaffischerna. Ingen av dem ska själva ha sett att kvinnorna tog ner affischerna, men ett antal av Sverigedemokraternas affischer låg på marken, längs Rissneleden.

De fotograferade även kvinnorna och lämnade bilderna till polisen, vilka nu lycktas identifiera den ena av kvinnorna.

Innan valet satt hon som ledamot för Socialdemokraterna i kommunfullmäktige i en annan kommun i länet. Efter valet har hon inte längre några politiska uppdrag för partiet i den kommunen.

Jättebra att samhället visar att det inte är acceptabelt att sabotera för demokratin på det här viset.

Gary Aelius (SD)

Kvinnan åtalas nu för skadegörelse för att ha rivit ner affischerna. Hon nekar till brottet men säger också i polisförhör att hon inte anser det vara något brott att plocka ner SD:s affischer:

”Sverigedemokraterna SD är rasistiskt och nazistisk propaganda. Jag har inte tagit ned några plakat”, säger hon i polisförhör.

ANNONS

Kvinnan menar att hon själv inte tog ner några valaffisher, utan i stället försökte sätta upp egna affischer för Socialdemokraterna på samma stolpar.  Hon berättar dock att den andra kvinnan, en politiker från Storbritannien, plockat ner flera av SD-affischerna.

”Sabotage på demokratin”

Gary Aelius (SD) är nöjd över att åtal nu väckts.

– Jag tycker att det är jättebra att samhället visar att det inte är acceptabelt att sabotera för demokratin på det här viset, säger han.

Oavsett politisk åsikt så ska man behandlas med respekt

Helene Hellmark Knutsson (S)

Att affischerna plockades ner inför valet är extra illa anser Gary Aelius, och menar att partiet under valrörelsen fick många affischer förstörda eller nedplockade.

– Att man tycker att det är helt okej att plocka ned SD:s valaffischer på ljusan dag visar att man inte tror att samhället bryr sigt. Annars skulle man göra det i lönndom och inte helt öppet som nu, säger Gary Aelius.

mokratin”

Helene Hellmark Knutsson, Distriktsordförande för Socialdemokraterna i Stockholms län menar att handlingen är oacceptabel och inte förenlig med Socialdemokraternas demokratiska värderingar.

”Personen i fråga sitter inte längre i några politiska församlingar eller innehar förtroendeposter för Socialdemokraterna. Alla politiska partier ska ha lika möjlighet att delta i det offentliga samtalet. Där bär de politiska partierna ett stort ansvar i att försvara och respektera de grundläggande demokratiska värderingarna”, skriver hon i mail till Mitt i.

Vad finns för policy kring hur man inom partiet ska hantera andra partier, vars åsikter man själv inte håller med om? 

”Oavsett politisk åsikt så ska man behandlas med respekt, det är ett grundfundament i vårt demokratiska samhälle samt i Socialdemokraterna”, skriver Helene Hellmark Knutsson.

ANNONS