Politiker vill ha skidbacke nästa år

Ullnabacken kan bli skidbacke nästa vinter.
Ullnabacken kan bli skidbacke nästa vinter.
Täbys politiker är öppna för att låta Ullnabacken stanna på 96 meter. Då kan en skidbacke öppna redan nästa säsong.

Ullnabackens framtid avgörs inom den närmsta tiden. Antingen fullföljer Täby kommun planerna på att fortsätta tippningen så att backen höjs till 115 meter, eller så stannar man på 96 meter.

Om backen inte höjs skulle det vara möjligt att öppna en skidbacke där nästa vinter. Därför har Täby slalomklubb dragit igång en namninsamling för att stoppa höjningen.

Klubben har startat en Facebook-sida som heter Öppna Skidbacken i Ullna nu. Den har på kort tid fått över 700 medlemmar. Samtidigt har man fört diskussioner med politiker och tjänstemän i Täby.

– Vi har fått bra respons från politikerna, men vi når inte fram till tjänstemännen. Vi vill arbeta tillsammans med dem, men vi får ingen bra respons. De hittar ständigt nya hinder som vi sen löser, då hittar de ett nytt hinder, säger Per Werngren, vice ordförande i Täby slalomklubb.

Hans Ahlgren (L) är kommunalråd i Täby och ordförande i Täby Fastighets AB. Han säger att även kommunen vill se en skidbacke öppna nästa vinter.

– Målbilden är klar, vi vill få till en rekreationsanläggning vid Ullnabacken som är öppen året runt. Sedan har vi ambitionen att få till en barnbacke till nästa vinter, säger han.

Kommer ni att fullfölja planerna på att höja backen?

– Vi för diskussioner om det nu. Det finns en del som talar för att vi kanske ska nöja oss och stanna på 96 meter, men jag vill hålla det öppet. Det pågår en utredning just nu.

Att tjänstemännen inte skulle vara samarbetsvilliga stämmer dock inte enligt Hans Ahlgren (L).

– Det är komplexa frågor, och det ska man ha respekt för. Jag tycker att våra tjänstemän har jobbat bra, sådant här tar tid och vi politiker måste också vara tydliga med vad det är vi vill ska göras.

Kommunen håller på med detaljplanearbetet för Ullnabacken, och en ett antal aktörer har anmält intresse för att driva en eventuell skidanläggning. Från Täby slalomklubbs sida är man dock upprörda över att man inte får en del av den processen.

– Vi är utestängda från diskussionerna, om ska driva en skidbacke utan förlust är det viktigt att involvera en slalomklubb men nu får vi inte ens veta vilka aktörer de tänker inleda samarbete med, säger Per Werngren.