Politiker om skolmaten: ”Håller god kvalitet”

Nu svarar politikerna på skolmatskritiken.
Nu svarar politikerna på skolmatskritiken.
Enligt siffror från Skolverket kostar Värmdös skolmat näst minst i länet, en nyhet som har upprört många. Men ansvarig politiker slår ifrån sig kritiken.
– Man bör ta rankningar som dessa med en nypa salt, säger Marie Bladholm (M).

– Alliansen har till exempel gjort en extra investering i att servera frukost för elever i årskurs sju till nio. Vilket vi misstänker inte är medräknade i de siffror som redovisas, säger Marie Bladholm (M), utbildningsnämndens ordförande. 

Enligt henne är Skolverkets siffror är missvisande.

– De redovisar vad de får in för siffror och där är inte allt medräknat. När förvaltningen räknat in kostenhetens kostnader är summan 4 800 kronor per elev, säger Marie Bladholm. 

”Känns inte seriöst”

Under måndagen skrev Lokaltidningen Mitt i om att Värmdö tillhör de kommuner i länet som lägger minst pengar på elevers skolmat, 2 500 jämfört med Huddinge där varje elevs skolmat får kosta 7 200 kronor.

Nyheten har upprört många Värmdöbor.

Vad får vi för dessa pengar? Knappast något nyttigt, närproducerat eller ekologiskt -det som våra politiker förespråkar att vi vuxna ska köpa och äta”, ”Skolor som inte investerar i god mat är helt enkelt inte seriösa” och ”Ska skatterna sänkas hela tiden, så blir det sviter av det, lite här och där” är några av synpunkterna.

Varje skola ansvarar för maten

Sedan första januari 2017 är Värmdö kommuns centrala kostenhet avskaffad. Det betyder att varje skola ansvarar för skolmaten utifrån riktlinjer som fattas centralt. Pengarna som skolorna får från kommunhuset i Skogsbo ska räcka till mycket. 

Marie Bladholm.

– Kommunen tillgodoser endast skolorna med en skolpeng. Sedan är det upp till rektorerna att välja hur dessa ska fördelas mot lärarlöner, arbetsmaterial och skolluncher, säger Marie Bladholm. 

Hon tycker att skolmaten i Värmdö är bra, trots att kommunen hamnar i botten av länslistan när det gäller vad skolmaten får kosta.

 – Skolmaten generellt håller god kvalitet. De allra flesta skolor tillagar maten i sitt tillagningskök och följer näringsrekommendationer från Livsmedelsverket.