Politiker sluter upp kring #metoo i skolan

– Vi måste börja någonstans, säger Marie Bladholm (M), utbildningsnämndens ordförande.
I tisdagens tidning skrev Mitt i om hur Metoo-rörelsen har påverkat gymnasietjejerna Sofia Castemo, Alexandra Noriega och Sara Siwerska på G2.
Alla berättade de om obehagliga händelser som de har varit med om, såväl i som utanför skolmiljö.
– Jag får blickar och folk ropar efter mig på stan. Killar har visslat, gjort kattljud och viskat mig i örat. Första gången det hände var jag bara 14 år och blev helt chockad, säger Sofia Castemo.
”Metoo- rörelsen viktigaste i modern tid”
Nu har Värmdös politiker slutit upp i ett gemensamt initiativ som ska minska kränkningar och säkerställa en tryggare skoldag för alla elever i Värmdö.
Det bestämdes på torsdagens utbildningsnämnd.
Marie Bladholm.
– Metoo-rörelsen kan vara en av de viktigaste samhällsrörelserna vi kommer att se i modern tid, därför är det bra och viktigt att vi inom politiken står på samma sida i kampen, säger Marie Bladholm (M), utbildningsnämndens ordförande.
Mobildagis ska förebygga kränkningar
En enig nämnd beslutade bland annat att införa filter mot porr på kommunens digitala verktyg samt internetuppkopplingar.
Mobildagis innebär att eleverna får lämna ifrån sig sina telefoner i skolan.
Ett annat förslag är att införa ett så kallat mobildagis under skoldagen, något som redan finns på vissa skolor i kommunen. Det ska öka studieron och förebygga kränkningar och mobbing via sociala medier.
– Skolan måste vara en trygg plats för alla barn och unga. Digitaliseringen ger skolan stora möjligheter, men vi måste ha regler som hänger med den tekniska utvecklingen, säger Carl Kangas, oppositionsråd med ansvar för skolfrågor (S).