Politiker tar strid mot Trafikverket

Planerna på snabbcykelbana mellan Frescati och Mörby har slopats av Trafikverket. Det har fått politikerna i Täby och Danderyd att ryta ifrån.

– Det är ett mycket märkligt beslut som vi ska ta upp med dem, säger Johan Algernon (M), kommunalråd i Täby.

En cykelstrada från Arninge in till city. Det har politiker i Täby och Danderyd kämpat för i flera år.

Tills nyligen såg det ut att bli verklighet. Trafikverket planerade en bred cykelväg med dubbelriktad trafik från Frescati till Mörby, som sedan skulle kunna förlängas till Täby.

Men nu har de lagt ner de planerna. Anledningen är att det skulle bli för dyrt. Enligt Trafikverket skulle åtgärderna ha kostat en halv miljard kronor.

Beslutet att lägga ned planerna får nu stark kritik av Danderyds och Täbys politiker.

– De kan ju uppenbarligen inte räkna ordentligt eftersom de gjort en sådan miss. Men vi kan inte knyta näven i fickan bara för att en myndighet tar ett dumt beslut, utan vi ska fortsätta jobba för att det ska bli cykelväg, säger Johan Algernon (M).

Han får medhåll av Bengt Sylvan (L), kommunalråd i Danderyd.

– Vi kommer att jobba på flera nivåer, dels på kommunal nivå, genom vårt samarbete i Stockholm nordost och genom våra partivänner i riksdagen. Vi ska fortsätta lobba för frågan, säger han.

Även Stockholms stadshus politiker är kritiska mot beslutet.

– Jag tycker att de bör tänka om, ska vi minska biltrafiken måste vi underlätta cykelpendlingen. Jag har för avsikt att prata med dem, säger Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd i Stockholm stad.