Politiker utreds för flera ekobrott

Kultur- och fritidsnämndens ordförande Michael Fridebäck (M) utreds för ekobrott.

– Jag är oskyldig. Att då sitta i polisförhör tar enormt mycket kraft.

Kammaråklagare Carl Asterius vid Ekobrottsmyndigheten inledde för en månad sedan en förundersökning mot Michael Fridebäck.

Politikern och gymentreprenören misstänks för bokföringsbrott, oredlighet mot borgenär och otillbörligt gynnande av borgenär. Misstankarna är kopplade till Michael Fridebäcks gamla bolag PHG Swedens konkurs 2009.

– Jag är helt lugn och oskyldig till detta. Vi har visat att det inte alls saknas bokföring och vi har betalat våra fordringar i tur och ordning, säger han.

Michael Fridebäck har tidigare förklarat att en familjetragedi gjorde att han under 2008 tappade fullt fokus på gymverksamheten.

– Det gick åt helvete under 2008 och 2009 och nu finns det inget slut på det. Det tar enormt mycket kraft och energi, men vi har vänt siffrorna och gympersonalen har jobbat dygnet runt för knappt någon lön.

Har du funderat på att ta timeout från politiken under utredningen?

– När vi vet hur åklagaren väljer att göra så fattar vi beslut utefter det. Men detta tar kraft. Jag brinner för idrotten, föreningslivet och engagemanget i Haninge. Att då sitta i polisförhör är jobbigt.

Carl Asterius säger så här:

– Jag inledde en förundersökning för att jag antog att brott hade begåtts. Jag överväger just nu om jag kommer att gå vidare, väcka åtal eller lägga ned.

Just nu har Michael Fridebäck drygt 2,4 miljoner kronor i skulder hos Kronofogden.

I form i Haninge drivs i dag vidare av ett annat bolag.

Fakta

Skulder på 4,5 miljoner

Kammarrätten slog i fjol fast att Fridebäck skulle hållas personligt ansvarig för de obetalda skatteskulderna på 2,8 miljoner kronor i sitt gamla gymbolag PHG Sweden, som drev I form-anläggningen. Som mest hade PHG Sweden skulder på 4,5 miljoner kronor.

Fridebäcks andra gym har också gått i konkurs. De hade som mest skulder på 2 miljoner kronor.

Källa: Lokaltidningen