Politiker utsatt för mordförsök

Mannen transporterades till Sjövägen mellan Ör och Råstasjön, där han misshandlades och sköts med ett avsågat hagelgevär.
Mannen transporterades till Sjövägen mellan Ör och Råstasjön, där han misshandlades och sköts med ett avsågat hagelgevär.
Polisen har ännu inte gripit någon för mord­försöket på en lokalpolitiker vid Råstasjön.

Mannen ska först ha kidnappats utanför sitt hem innan han fördes till Sjövägen i Solna där han misshandlades och sköts.

Det var den 9 september som mannen blev bortförd utanför sitt hem av okända gärningsmän. Klockan var strax före sex på kvällen då männen dök upp vid mannens hemadress och transporterade ­honom till en gångväg vid Sjö­vägen mellan Råstasjön och Ör.

Där har männen misshandlat och hotat honom. När mannen försökt fly sköts han med ett hagelgevär.

– Han har uppgett att han blev beskjuten med ett avsågat hagelgevär. Han blev träffad i handen, ryggen och benet, sa Albin Näverberg vid Stockholmspolisen till Lokaltidningen Mitt i förra veckan.

Mannen fördes i ambulans till sjukhus men ska inte ha blivit allvarligt skadad.

Mannen, som har uppdrag som kommunpolitiker i Stockholmsområdet, har berättat för polisen att han sett de två misstänkta gärningsmännen fly i en bil mot Arenastaden.

Polisen är hittills mycket förtegen om det inträffade.

– Vi har inga frihetsberövade och inga misstänkta i nuläget. Det pågår en förundersökning, säger Johan Rydwik, förundersökningsledare vid Västerortspolisen.

Mannen har uppdrag som kommunpolitiker, gör ni någon koppling till det i utredningen?

– Det finns ingenting som tyder på att det kan kopplas ihop, säger Johan Rydwik.

Någon koppling till mordet på den 30-årige man som hittades vid Ulriksdals station för två veckor sedan finns inte. Inte heller rör det sig om något ”vansinnesdåd”, utan mordförsöket är personligt relaterat, menar polisen.

Ett fåtal personer befann sig vid platsen då mannen misshandlades och sköts.

– Vi har fått tag i ett par vittnen, och vi har ett signalement, men det är inget som vi går ut med, ­säger Johan Rydwik.

Polisen behöver få in fler uppgifter för att kunna komma vidare i utredningen. Lokaltidningen Mitt i har varit i kontakt med den lokala ordföranden för mannens parti, som bedömer att det inte finns någon hotbild mot partiet.

– Vi har stämt av och han verkade må ganska bra. Men vill han ha stöd kommer han självklart att få det, säger ordföranden.

Mitt i har även talat med politikern, som inte vill kommentera händelsen.