ANNONS

Oppositionen: ”Värmdös hemlösa behöver hjälp”

Över 100 personer beräknas vara hemlösa i Värmdö.
Över 100 personer beräknas vara hemlösa i Värmdö.
Värmdö kommun har över 100 hemlösa personer. Utan härbärgen måste de åka till stan för att sova inomhus. Men att det finns bänksovande hemlösa har viftats bort av politiken. Nu riktar såväl Värmdöbor som oppositionen kritik mot kommunledningen.
ANNONS

Många Värmdöbor har reagerat på Mitt i:s artikel om antalet hemlösa i kommunen, som överstiger 100 personer, enligt en ny rapport.

Värmdö kommun: gör något NU”, ”Reagera” och ”Sorgligt” är några av kommentarerna som har kommit in. 

Inga härbärgen i Värmdö

Nu har frågan om hemlöshet även blivit politisk.

Den så kallade ”tak över huvudet-garantin” infördes 2003-2004 av S, MP, C och KD och försäkrade hemlöshetsboende, men togs bort av den borgerliga majoriteten 2010. Garantin ersattes med ett mål att motverka hemlöshet genom förebyggande arbete.

”I Trump-land så ligger folk ute i parkerna och sover och såvitt jag vet så gör de inte det här i Värmdö”

En som är kritisk till att kommunen slopat garantin är Ulla Staaf (S), 2:e vice ordförande i socialnämnden.

– Värmdö har inga härbärgen. Dels har det byggts alldeles för få bostäder i Värmdö under Moderaternas tid vid makten, dels brukar de hävda att det inte finns några hemlösa i vår kommun, senast på fullmäktige i februari, trots att det  bevisligen finns. Vi har ”drivit tak över huvud-garanti” under många år utan att få gehör, säger hon.

ANNONS

”Vi har inga hemlösa som behöver garanti”

Fullmäktigemötet som Staaf refererar till ägde rum i februari i år, då Peter Frej (M), ordförande i socialnämnden, hävdade att Värmdö inte har några hemlösa med behov av en policy som garanterar bostad.

Peter Frej (M), socialnämndens ordförande.

Peter Frej (M), socialnämndens ordförande. Foto: Värmdö kommuns webbsändning.

– Vi har inga hemlösa som behöver en garanti på det viset. Man behöver rätt till adekvat insats och det behöver inte alltid vara en egen bostad, det kan vara ett familjehem, ett träningsboende eller någon annan form av stödboende, sa Peter Frej då. 

Han gick, under mötet, även vidare och sa att han aldrig sett hemlösa sova på parkbänkar i sin kommun och jämförde Värmdö med USA.

– Jag var i USA för några månader sedan och i Trump-land så ligger folk ute i parkerna och sover och såvitt jag vet så gör de inte det här i Värmdö i dagsläget. Om man inte frivilligt vill det. Det händer att jag gör det på midsommar med mina barn, sa Peter Frej på fullmäktigemötet. 

Mitt i söker socialnämndens ordförande Peter Frej.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Värmdö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.