ANNONS

Politikerna drev igenom skuldtak

Arkivbild.
Arkivbild.
Koalitionen har med stöd av SD beslutat att införa ett skuldtak för att kommunen inte ska dra på sig för mycket skulder. För att minska utgifterna ska kommunen nu också ta över Huges nybyggda verksamhetslokaler.
ANNONS

Behovet av fler verksamhetslokaler såsom förskolor, skolor, äldreboenden och idrottshallar samt bostäder är stort i kommunen. För att förhindra att kommunens skulder skenar i takt med att behovet tillgodoses röstade den styrande koalitionen med stöd av Sverigedemokraterna, på kommunfullmäktige i förra veckan, igenom att införa ett skuldtak fram till 2022. Kommunen ska nu också ta över det kommunala fastighetsbolaget Huges nybyggda verksamhetslokaler och planerade projekt.

Ärendet har skapat politisk debatt den senaste månaden, och Huges styrelseordförande Anti Avsan (M) har avgått i protest för att han inte delar kommunledningens syn, något Mitt i Huddinge berättade i förra veckan.

– De verksamhetslokaler som tas över är fem till tio nybyggda och planerade förskolor och idrottshallar samt en skola. Nu ska det utredas i vilken form kommunen ska driva det, om det blir som ett självkostnadsbolag eller i egen regi, säger Daniel Dronjak (M), kommunstyrelsens ordförande.

Tanken är att kommunen ska få lägre lokalkostnader, och eftersom lokalerna som kommunen tar över är byggda efter 2015 blir det, enligt Daniel Dronjak, inga negativa skatteeffekter.

Oppositionen, alltså S, MP och V, röstade emot, främst för att de tror att ett skuldtak kan innebära att det byggs färre hyresrätter.

– Vi tycker att det är oklokt att ha ett skuldtak också för bostadsbyggande. Det kan inte ses som en kostnad på samma sätt som verksamhetslokaler, eftersom man får in hyra på bostäder, säger oppositionsrådet Emil Högberg (S).

Men Daniel Dronjak menar att så inte behöver bli fallet, eftersom det finns ett låneutrymme på fyra miljarder kronor upp till skuldtaket som är tio miljarder.

– Det återstår att se hur vi använder låneutrymmet på bästa sätt, men det finns utrymme för bostadsprojekt. Vi har räknat att inom ramen för de fyra miljarderna kan vi täcka upp hela kommunens lokalbehov, underhåll och bostadsbyggande, säger han.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Huddinge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.