Solceller blir allt vanligare. I Stockholms län ökade antalet solceller som installerades av privatpersoner kraftigt förra året, hela 112 procent upp jämfört med 2022.

För majoriteten av husen i Tyresö krävs det inget bygglov för att sätta upp solceller. Men för boende i Fårdala och Krusboda är det snårigare.

I början av augusti ansökte en Fårdalabo om bygglov i efterhand för att ha monterat solceller på taket. Men bygglovshandläggaren yrkade att ansökan skulle avslås, med hänvisning till en kulturmiljöinventering där Fårdala finns utpekat.

När ärendet togs upp i byggnadsnämnden gick politikerna emot tjänstemännen och beviljade bygglovet, då den enade uppfattningen är att andra värden väger tyngre i det här fallet.

Närmare bestämt främjandet av hållbar energi och fastighetsägarens behov att anpassa sitt hem till framtidens energibehov.

– Vi tycker att det är viktigare att premiera solcellerna, säger ordförande Mikael Onegård Saweståhl (M).

KulturmiljöInventeringen gjordes 2015 av en extern arkitektfirma, och där pekades hela Fårdala, Krusboda och Bollmora ut som områden med höga kulturhistoriska värden. "Respektera byggnadernas ursprungliga arkitektur såsom exempelvis fasadmaterial, fönstertyp och takutformning", är en riktlinje för hur Fårdalaområdet ska bevaras.

Avgiften justeras till noll kronor

Boende i områden med höga kulturhistoriska värden måste söka bygglov för att göra förändringar på husen. I motiveringen till avslaget skriver bygglovshandläggaren bland annat att solcellerna kommer vara väl synliga, då taket är brant.

Men tjänstemännen gör inget fel trots att nämnden tycker annorlunda, menar Mikael Onegård Saweståhl.

Mikael Onegård Saweståhl (M), ordförande i byggnadsnämnden.

Mikael Onegård Saweståhl (M), ordförande i byggnadsnämnden.

Privat

– De handlägger som de ska utifrån de lagar och regler som finns. Men min samlade bedömning är att det ändå går att bevilja detta lov och att förnybar energi måste väga tyngre än kulturvärden.

Det är inte första gången som politikerna går emot tjänstemännen just i frågan om solceller på hus i områden med höga kulturvärden. Förra året togs flera ärenden upp i nämnden på kort tid och alla beviljades av politikerna. Avgiften för att söka bygglov justerades även till noll kronor.

– Vanligtvis är det kostnadsfritt i och med att du inte behöver ansöka om bygglov. Inventeringen är inget som husägaren ska behöva ansvara för, säger Mikael Onegård Saweståhl.

Kan bli tydligare

Men vad som gäller kan ändras framöver. I februari föreslogs att det under mandatperioden ska tas fram ett kulturmiljöprogram, med tydligare riktlinjer för hur kommunen ska bevara och utveckla områdena.

Mikael Onegård Saweståhl hoppas att det ska göra det enklare för invånare att installera solceller och enligt honom är det mesta av vad som gjorde områdena värda att skydda borta sedan länge. Han vill att informationen sprider sig att politikerna beviljar byggloven.

– Jag tror inte att solceller stör grannarna och de blir mer och mer relevanta.