Politikerna gick på barnens förslag

Eleverna i klass 1b på Enskedefältets skola föreslog att den gamla hopparbacken i Enskede rivs och att det istället blir en utkiksplats. Politikerna i stadsdelsnämnden tyckte att det var en bra idé .

– De lyssnade på oss faktiskt, säger Wille Paues.

Det började med att Wille Paues reagerade och fick en idé.

– Jag såg folk som hoppade i backen och tänkte att de kan slå sig. En del åkte kälke och andra snowracer i full fart ner för backen och sedan hoppade de upp och det såg läskigt ut, säger han.

Klass 1b på Enskefältets skola har den gamla hoppbacken precis utanför gården. Wille började prata om det här på en lektion och föreslog att klassen skulle skriva till politikerna. Resten av gänget tyckte att det var en bra idé.

– De kom med tusen förslag. Jag skrev ner det de dikterade. Det var alla möjliga förslag som gungor, lekplats och pool. Där stoppade jag. Vi skev det som alla kom överens om, säger läraren Eva-Lotta Bylund Svensk.

Klassen skickade sedan in ett medborgarförslag om att den gamla hopparbacken rivs och att där istället ska bli utkiksplats med bänkar och grillpalts. Förvaltningen ställde sig mycket positiv till förslaget. Man säger dock nej till grillplats på grund av brandrisken, men utkiksplats med sittplatser ska det bli. I torsdags klubbade stadsdelsnämnden igenom beslutet.

– Det känns bra. Jag blev jätteförvånad. De lyssnade på oss faktiskt, säger Wille Paues.

Flera av eleverna var med på mötet i torsdags. De tycker att det är kul med uppmärksamheten.

Men de verkar ta uppståndelsen med ro.

– Jag tror att vi vuxna kanske ser det som en större grej än vad de gör. Vi tycker att det är häftigt att de kan påverka politiskt, medan barnen är lite mer ”det är kul” och så är det inte så mycket mer med det, säger Eva-Lotta Bylund Svensk.