Politikerna vill inkludera hela kommunen

Kommunaråden möter Skogåsbon Sonja Lythell.
Kommunaråden möter Skogåsbon Sonja Lythell.
Rasmus Lenefors (S) och Sara Heelge Vikmång (S), kommunalråd i Huddinge.
Rasmus Lenefors (S) och Sara Heelge Vikmång (S), kommunalråd i Huddinge.
Socialdemokraterna i Huddinge är ute på en slags långsam turné. Den här veckan har de flyttat ut sitt kansli till Skogås centrum för att träffa kommuninvånarna.

Fram till valet 2018 är planen att flytta ut och arbeta ifrån flera orter runt om i kommunen. I oktober förra året kunde Vårbyborna träffa sina lokala socialdemokratiska politiker på hemmaplan, och nästa tillfälle planeras till mars då kosan styrs mot Flemingsberg.

– Vi har tänkt att vara ute i alla delar av kommunen. Vårby och Skogås kändes naturliga att börja med då de inte alltid känner sig inkluderade i Huddinge, säger Rasmus Lenefors som är kommunalråd för Socialdemokraterna.

Läs mer: Sossarna flyttar ut i förorten

Hela den här veckan är de stationerade mitt i Skogås centrum där de tar emot synpunkter från allmänheten, handlare och andra verksamheter. Vissa vill prata om hur själva centrum kan utvecklas, som Sonja Lythell som bott i Skogås i över 50 år.

– Det är väl sådär. Det finns två mataffärer, men man kan inte köpa ett par skor, säger hon och tillägger med ett leende: den största butik vi har är Systembolaget.

Andra är mer intresserade av att prata äldrevård, förskola eller trygghet.

– Det finns en oro för tryggheten i Skogås – man vill ha meningsfulla fritidsaktiviteter och närvarande väktare och polis, säger Rasmus Lenefors.

När veckan är slut kommer politikerna gå igenom alla synpunkter som kommit in och utvärdera dem.

– Vi får titta på dem och se om det finns saker som är eftersatta jämfört med andra stadsdelar och i så fall se hur man kan lyfta frågan, säger Rasmus Lenefors och Sara Heelge Vikmång, också kommunalråd, fyller i:

– Vi får dels med oss konkreta saker som vi kan ta med in i politiken redan nu, men också förståelse för hur vi som oppositionsparti kan utveckla vår politik för att få medel att styra efter nästa val.