ANNONS

Politikerna oense om inlösen av populär strandpromenad

Partierna i Nacka är oense om en del av strandpromenaden i Lännersta som riskerar att förfalla, ska lösas in eller inte. (Arkivbild)
Partierna i Nacka är oense om en del av strandpromenaden i Lännersta som riskerar att förfalla, ska lösas in eller inte. (Arkivbild)
Nackapolitikerna, och allianspartierna, är splittrade i frågan om en eventuell inlösen av marken på en delsträcka av Lännersta strandpromenad.

M säger troligen nej till en inlösen. C och KD säger nej medan L, S och V säger ja.
ANNONS

Moderaterna har ännu inte tagit ställning om en eventuell inlösen av en delsträcka av marken på den populära strandpromenaden i Lännersta, men det lutar åt att M under torsdagen stödjer ett förslag utan inlösen, enligt Cathrin Bergenstråhle (M), ordförande i miljö- och stadsbyggnadsnämnden.

– Det ekonomiska risktagandet (upp till 25 miljoner kronor) gör att vi moderater har svårt att försvara inlösen, säger Cathrin Bergenstråhle.

Martin Sääf, ordförande för Liberalerna i Nacka, säger att L anser att det egentligen är fel att köpa loss marken men att L inte ser någon annan väg för att rädda delsträckan av strandpromenaden.

– Fastighetsägarna (som äger marken på delsträckan av strandpromenaden) går inte med på att rusta upp och underhålla marken, motiverar Martin Sääf att L är för ett köp av marken.

Helena Westerling (S), andre vice ordförande i nämnden, är även hon beredd att köpa loss marken.

”Om det är enda lösningen för att på sikt säkerställa tillgängligheten för allmänheten till strandpromenaden så är vi beredda att stödja ett sådant förslag”, skriver Westerling i ett mejl.

Även V säger ja till inlösen och tror på en majoritet för en inlösen:

”Vi har tillsammans med den övriga oppositionen drivit den frågan hårt och jag är väldigt glad att Liberalerna nu har ändrat uppfattning så det blir majoritet för att rädda strandpromenaden”, skriver Birgitta Rasmussen, ledamot i miljö- och stadsbyggnadsnämnden, i ett mejl till Mitt i.

Centerpartiet, liksom Kristdemokraterna, kommer att säga nej till en expropriation. Johan Krogh (C), ledamot i miljö- och stadsbyggnadsnämnden, uttrycker besvikelse över L:s uppfattning:

ANNONS

”Vi delar inte Liberalernas uppfattning om att kommunen ska tvångsinlösa marken genom expropriering då det är det som det handlar om även om de kallar det för att köpa marken.” .. ”Det är olyckligt att liberalerna inte verkar vara så liberala som namnet utger dem för att vara utan är villiga att använda auktoritära metoder när promenaden faktiskt är kvar oavsett”, skriver Johan Krogh.

Mitt i skickade i onsdags mejl till samtliga partier i miljö- och stadsbyggnadsnämnden med frågan hur partierna ställer sig till en inlösen. I onsdags kväll hade tidningen ännu inte fått svar från MP och NL.

I miljö- och stadsbyggnadsnämnden har M 5 ledamöter, C 1, KD 1, S 2, L 1, MP 1, V 1 och NL 1 ledamot.

I fullmäktige, som också ska behandla ärendet, har M 24 ledamöter, C 3, L 5, KD 2, S 11, MP 7, V 3, NL 4, och SD 2 ledamöter.

Miljö- och stadsbyggnadsnämnden behandlar ärendet på sitt sammanträde den 29 juni.

Läs även här.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Nacka direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.