Politikerna storsatsar på trygghet i Värmdö

Utomhusvåldet i Gustavsberg minskar, men oron har ökat, enligt synpunkter till kommunen.
Utomhusvåldet i Gustavsberg minskar, men oron har ökat, enligt synpunkter till kommunen.
Värmdöborna vill ha ökad trygghet. Alliansen svarar med att kartlägga otrygga platser. Socialdemokraterna med trygghetsvakter. Men polisen är inte lika bekymrad över läget i Värmdö.
– Brottsligheten går ner, säger Magnus Mohlin.

När Värmdöborna tycker till om vad som är viktigt i hemkommunen ligger trygghet på topplistan. Därför lanserar Värmdö kommun nu Trygghetskartan, en webbenkät främst riktad till kvinnor. Där får de markera platser i kommunen där de känner sig trygga eller otrygga.

– Trygghet är ett område som vi har identifierat att vi behöver ha en närmare kontakt med medborgarna om. Vi har tolkat en upplevd otrygghet bland allmänheten och det tar vi på största allvar, säger Deshira Flankör (M), kommunstyrelsens ordförande. 

(S) vill ha trygghetsvakter

Att många tycker att trygghet är viktigt är en analys som även Socialdemokraterna har gjort. De vill att kommunen inför trygghetsvakter främst i centrala Gustavsberg under eftermiddagar och kvällar.

– Det är oacceptabelt att personal på våra fritidsgårdar och ungdomar som vistas där känner sig hotade och utsatta, säger Mikael Lindström (S), oppositionsråd.

Gamla polisstationen i Gustavsberg.

Partiet menar att centrumområdena i Värmdö har blivit stökigare sedan polisens omorganisation och nedläggningen av polisstationen i Gustavsberg.

Det är oacceptabelt att personal på våra fritidsgårdar och ungdomar som vistas där känner sig hotade och utsatta

I initiativet som skickades in till kommunstyrelsen i november förra året står att ”Många Värmdöbor har en känsla av ökad otrygghet på våra gator och torg och att det finns rapporter om ökad narkotikahandel, men även vit makt-rörelser som visar på ökad våldsaktivitet”. ‘

”Värmdö tryggaste kommunen i länet”

Magnus Mohlin, kommunpolis i Värmdö.

Magnus Mohlin, kommunpolis i Värmdö.

Kommunpolis Magnus Mohlin medger att polisen inte kan vara i Värmdö i samma utsträckning som tidigare, men han håller inte med om att Värmdö är en otrygg kommun.

– Värmdö kommun är tvärtom en av de tryggaste kommunerna i hela Stockholms län generellt sett. Vi har ingen organiserad brottslighet, ingen gängkriminalitet, inga särskilt socioekonomiskt utsatta områden eller miljonprogram. Och någon öppen droghandel har vi ingen information om. Det är väldigt tryggt att bo och verka i Värmdö, säger han.

Det är väldigt tryggt att bo och verka i Värmdö

Enligt statistiken har utomhusvåldet i Gustavsbergs centrum minskat fyra år i rad, tillsammans med den allmänna brottstatistiken gällande våld på allmän plats.

– Sedan finns det ju grader av det här, hur det har varit förut och hur man upplever det nu och vi får se vad Trygghetsenkäten visar. Men rent statistiskt så har våldet inte ökat och Värmdö har inte blivit otryggare än tidigare, säger Magnus Mohlin.

Fakta

Våldet och rånen minskar

De senaste fyra åren har antalet anmälda personrån samt våld utomhus (samlad kategori) minskat i Gustavsbergs centrum med omnejd.

  • 2014 gjordes 45 anmälningar.
  • 2015 gjordes 42 anmälningar.
  • 2016 gjordes 39 anmälningar.
  • 2917 gjordes 24 anmälningar.
Källa: Polisen