Så var politikernas unika utomhusmöte

Så var kommunfullmäktige på Kungsängens nya torg.
Tältprojektet i centrum.
Onsdagens kommunfullmäktige bjöd på en hel del nyheter, bland annat kommer en kommunal väktare införas. Det här och mycket annat framgick av en synnerligen frusen grupp politiker som möttes på torget i Kungsängens centrum.

Vid 18.30 tog kommunfullmäktiges ordförande Anders Åkerlind (M) till orda efter en hel del ljudproblem.

– För tredje gången är ni välkomna allesammans. Jag hoppas att det här ska fungera nu. Alla undrar väl varför vi sitter här? Kallt är det också. Först så trodde vi att det skulle vara svensk sommar, lite varmare än vad det är nu, när vi planerade detta för ett antal veckor sedan.

Kommunfullmäktiges ordförande Anders Åkerlind (M) och kollegan Jan-Erik Björk (KD), 1:e vice ordförande. Skärmdump: livesändning Upplands-Bro kommun

”Jag tycker det är spännande, att vi synliggör fullmäktige”

En gång om året försöker man lämna kulturhusets blackbox där mötena vanligtvis äger rum.

– Vi har varit på flera ställen runt om i kommunen, men så tänkte vi, att i år så ska vi pröva den här varianten. Jag tycker det är spännande, att vi synliggör fullmäktige. Vi hade hoppats på att det skulle vara bra väder och att folk skulle gå förbi här och komma in för att titta en stund, men nu är det som det är, konstaterade ordföranden.

Kommunstyrelsens ordförande Fredrik Kjos (M) svarade på frågor om trygghet.

Kommunstyrelsens ordförande Fredrik Kjos (M) svarade på frågor om trygghet. Skärmdump: livesändning Upplands-Bro kommun

Kommunal väktare införs

Under allmänhetens frågestund ställde invånaren Laila frågan:

– Vad gör ni gör att öka tryggheten i kommunen? Många upplever det väldigt otryggt ute i kommunen, både i Bro och Kungsängen.

Även om Laila inte själv var närvarande så gick kommunstyrelsens ordförande Fredrik Kjos (M) upp i talarstolen och besvarade frågan.

Fredrik Kjos presenterade en hel del nyheter, bland annat kommer en kommunal väktare att införas.

”Det är tyvärr mycket falska rykten som är i omlopp”

Gymnasie- och arbetslivsnämndens ordförande Lisa Edwards (C) fick svara på en fråga om besparingarna på Upplands-Brogymnasiet. Frågan var ställd av miljöpartiets Sara Ridderstedt.

Gymnasie- och arbetslivsnämndens ordförande Lisa Edwards (C).

Gymnasie- och arbetslivsnämndens ordförande Lisa Edwards (C). Skärmdump: livesändning Upplands-Bro kommun

– Tack för frågan Sara! Det känns väldigt bra att få klargöra lite grejer, det är tyvärr mycket falska rykten som är i omlopp, sa Lisa Edwards och fortsatte:

– Flera lärare har erbjudits bra anställningar hos andra arbetsgivare och de tilltänkta erbjudanden inom kommunen behövde inte användas.

Mot slutet av mötet var många trötta och frusna.

Mot slutet av mötet var många trötta och frusna. Skärmdump: Livesändning Upplands-Bro kommun

Mötet avslutades: ”Jag hoppas ni inte blir sjuka nu framöver”

Dagordningen avhandlades i rask takt, samtidigt som politikerna drog upp dragkedjan på sina jackor så mycket de kunde.

– Jag hoppas ni inte blir sjuka nu framöver här, utan att ni håller er friska så vi ses i höst igen. Jag önskar er alla en trevlig sommar och stort tack för att ni kom hit i kväll, sa ordförande Anders Åkerlind (M) när han avslutade mötet.

Vill du uppleva hela mötet? Här finns kommunens livesändning.


Var du på plats i tältet? Vad tycker du om att en kommunal väktare ska införas? Välkommen in på Mitt i:s Facebook för att prata av dig.