Politikers bil stacks i brand

En ledande politiker ingår bland dem som drabbats av bilbränderna i Österåker.

– Vi kan bara konstatera att det hänt, varför vet vi inte, ­säger närpolischef Daniel Lövdahl.

För fyra veckor sedan drabbades en av Österåkers ledande lokalpolitiker av en anlagd bilbrand. Vid tillfället var det bara politikerns bil som antändes, då den stod parkerad vid bostaden. Enligt brandförsvaret inträffade branden strax före midnatt.

– Vi kan bara konstatera att det hänt, varför vet vi inte. Det kan vara helt slumpmässigt eller någon som hyser agg. Det är omöjligt att veta, säger Daniel Lövdahl, närpolischef i Öster­åker.

Enligt uppgift har politikern inte utsatts för något verbalt hot innan händelsen. Däremot uppger kommunen att det funnits uppgifter om brandhot mot den verksamhet som politikern jobbar i som privatperson. Enligt uppgifter från brandförsvar­et gjorde detta att man skärpte beredskapen i två veckor.

Om det finns koppling mellan branden och brandhotet mot verksamheten är oklart.

Enligt räddningstjänsten var bilbranden relativt lättsläckt och insatsen tog ungefär tjugo minuter. Däremot stod bilen bara två tre meter från närmaste hus och en halvmeter från en annan bil vilket innebar att det, enligt räddningstjänsten, fanns en viss spridningsrisk.

Under 2013 har mer än 50 bilar i Österåker förstörts i anlagda bränder. Ingen har gripts för dåden.

Lokaltidningen Mitt i har förgäves försökt nå polisens utredare för en kommentar. Politikern har avböjt att uttala sig.

Det kan vara slumpmässigt eller någon som hyser agg.