Politikveckan: L vill se hårdare tag mot unga

Politikerveckan är igång. Första dagen var FI:s dag och Kvinnor i förorten var i fokus.
Liberalerna sade på söndagen att man vill se tuffare tag mot unga som stökar i Järva.
Liberalerna vill ha hårdare tag mot ungdomar som skolkar och begår brott – det framgick under Politikveckans andra dag i Järva. "Slopa straffrabatten för ungdomar", sade Roger Haddad (L).

Söndagen var Liberalernas dag på Politikveckan på Spånga IP, och temat var brottsförebyggande och trygghetskapande åtgärder.

På söndagens politikerpanel sade riksdagsledamoten Roger Haddad, Liberalernas rättspolitiske talesperson, att man måste ta till tuffare tag mot unga som stökar i Järva.

– Följ upp skolket tydligare. När ”Lisa” och ”Urban” inte dyker upp i skolan, kanske de begår kriminella handlingar och säljer knark i stället, sade han bland annat.

För att öka offensiven mot narkotika- och vapenhandeln vill Liberalerna ge 100 miljoner kronor mer till Tullverket.

– Och när det gäller straffskalan, i dag är det många äldre knarkbaroner som utnyttjar ungdomar under 18 år att begå brott. Slopa straffrabatten för ungdomar! Är du 17 år ska du inte få straffrabatt om du misshandlat någon, sade han.

Sverigedemokraternas representant sade på scenen att alla ser jätteproblemen som finns med de kriminella gängen i Järva, och menade att det är något som högsta ort, rikspolischef Dan Eliasson, är ansvarig för.

Inrikesminister Anders Ygeman (S), som också var på plats, replikerade:

– Man ska akta sig för att politisera tjänstetillsättningar oavsett var på högerskalan man befinner sig, sade han.

Anders Ygeman medgav för Expressen TV att det skett alldeles för många mord i Järva under 2015 och 2016.

– Därför dubblar vi straffen för grova vapenbrott och inför obligatorisk häktning för den som har skarpladdat vapen på sig, sade han.

Samtliga partiledare kommer till Politikerveckan. På Expressens fråga om rikspolitikerna varit dåliga på att synas i förorterna, svarade Anders Ygeman:

– Jag försöker vara både här och i de andra utsatta områdena. Jag tror det kan finnas en känsla av övergivenhet och att det inte investeras tillräckligt mycket. Då kanske inte en Politikervecka, utan i stället mer investeringar krävs.