ANNONS

Politisk oenighet om Alströmerhemmet

Alströmerhemmet ligger på Fridhemsgatan.
Alströmerhemmet ligger på Fridhemsgatan.
Ett rent ideologiskt beslut – det säger oppositionen om den rödgröna majoritetens vilja att kommunalisera Alströmerhemmet på Kungsholmen.
Inte alls, menar Arvid Vikman (S) som är ordförande för stadsdelsnämnden.
– Vi har ett renoveringsbehov under den kommande perioden och i en nyupphandling kan vi inte säga vilka förutsättning vi kan upphandla på, säger han.
ANNONS

Det kan bli politisk strid på nästa sammanträde i stadsdelsnämnden kring serviceboendet Alströmerhemmets framtid. Oppositionen är inte alls glad i förslaget att kommunen tar över driften av verksamheten.

– Verksamheten idag fungerar väldigt bra. Det här är ren ideologi. Vi vet sedan tidigare att de rödgröna har som övergripande mål att återkommunalisera, säger Liberalernas Magnus Liljegren.

Även Moderaterna vill att Alströmerhemmet fortsätter i privat regi.

– För Moderaternas är det självklart att hög kvalitet och valfrihet för äldre ska säkerställas genom att fortsätta med en privat drift. Det är också bättre för skattebetalarna i och med att det är en dyr process att återkommunalisera, skriver Christer H Sjöblom (M) i en skrivelse.

Bäst för verksamheten

Att förslaget skulle handla om ren ideologi tillbakavisar Arvid Vikman (S) helt.

– Vi har själva valt att förlänga avtalet under mandatperioden men nu är läget nytt eftersom avtalet inte kan förlängas utan en nyupphandling. Det är alltså inte ett läge där samma aktör kan fortsätta på samma sätt utan det är troligt att en annan aktör vinner, säger han

Han lyfter fram två viktiga skäl till att det vore bättre med kommunal drift. Dels att lokalerna har stora renoveringsbehov, dels att att det finns samordningsvinster att göra eftersom servicehuset Fridhemmet finns i samma byggnad.

ANNONS

– Privatisera i det läget vore den ideologiska hållningen i det här. Idag är det bara Serafen som drivs i kommunal regi på Kungsholmen, resten är privata, säger Arvid Vikman.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Kungsholmen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.