Politisk splittring kring vargmöte i Haninge

Det råder politisk splittring kring om Haninge ska medarrangera ett vargmöte eller inte.
Det råder politisk splittring kring om Haninge ska medarrangera ett vargmöte eller inte.
Alexandra Anstrell, Haningemoderaternas ordförande.
Alexandra Anstrell, Haningemoderaternas ordförande.
Södertörnsvargen, fångad på bild i Brandbergen av
Södertörnsvargen, fångad på bild i Brandbergen av läsare.
Politikerna i Haninge är oense kring om Haninge kommun ska vara med och arrangera ett öppet informationsmöte om Södertörnsvargen. S säger nej. M säger ja förutsatt att alla involverade parter får närvara. "Många i Haninge blir nedringda i frågan, och all oro måste tas på allvar", säger Alexandra Anstrell (M).

Under hösten har över 200 observationer gjorts av den ovanligt nyfikna vargen.

På sociala medier finns en oro om vad vargen verkligen kan ta sig till. Och folk tycks inte lugnas av den information länsstyrelsen själva publicerar.

När Mitt i på tisdagen frågade länsstyrelsens naturvårdschef Mia Olausson om ett informationsmöte kunde bli aktuellt i Haninge, svarade hon att länsstyrelsen prioriterat att följa upp de enskilda händelserna, men att man tidigare haft riktade möten till hundägare, fårägare och jägare i länet.

Länsstyrelsen har ett pågående tillstånd för skrämselåtgärder, som pågår i tre omgångar fram till 10 november, men skrämselåtgärderna har inte gett effekt hittills och länsstyrelsen undersöker skyddsjakt.

Mitt svar kan inte bli annat än nej

Meeri Wasberg (S) om frågan om ett infomöte, som hon fått från Svenska rovdjursföreningen

Vargen har tagit fem får och en katt hittills men håller samtidigt på att bli ett vilt djur som många i Österhaninge- och Västerhaningetrakten börjar känna igen.

S: länsstyrelsens ansvar

Flera har sett vargen flera gånger. Men ändå finns frågorna kvar: Hur ska man agera? Behöver man vara rädd?

En representant för Svenska rovdjursföreningen, som är bosatt i Haninge, har frågat kommunstyrelsens ordförande Meeri Wasberg (S) om inte Haninge kommun tillsammans med länsstyrelsen och rovdjursföreningen kan arrangera ett allmänt informationsmöte.

Men Meeri Wasberg lägger ansvaret för ett sådant möte på länsstyrelsen:

– När jag får frågan från en kommuninvånare, som är aktiv i Svenska Rovdjursföreningen, om kommunen kan ställa upp med lokal och eventuella representanter, som tillsammans med ansvariga från länsstyrelsen kan komma ut och berätta vad man ska tänka på, kan mitt svar inte bli annat än nej och det finns flera skäl till detta, säger hon till Mitt i.

Dels är det inte en kommunalpolitisk fråga, menar Meeri Wasberg.

– Dels skulle det kanske kunna uppfattas, eller möjligen utmålas, som att vi tar ställning för den ena eller andra positionen i frågan vilket kommunen inte har gjort.

Jag tror det är jätteviktigt med information så folk vet var de kan vända sig.

Alexandra Anstrell (M)

M vill se skyddsjakt

Meeri Wasberg har hänvisat rovdjursföreningen till andra vägar att gå för ett infomöte.

Hon återkommer till att det är länsstyrelsens uppgift att avgöra åtgärder i vargfrågan.

– Dessutom är det ingen självklarhet att kommunen ska stå för lokalkostnader i samband med informationsmöten av olika slag, säger Meeri Wasberg.

Moderater i såväl Haninge som i Tyresö och i riksdagen vill se skyddsjakt på vargen.

Lokala M-ordföranden i Haninge, Alexandra Anstrell, har varit den starkaste förespråkaren för skyddsjakt på Södertörnsvargen:

Jag tycker det är oroväckande att vargen är så nära.

Alexandra Anstrell (M)

– Jag tror det är jätteviktigt med information så folk vet var de kan vända sig och hur man ska agera. Men ska det ges information om vargen så måste den vara objektiv och alla inblandade parter ska vara med, säger Alexandra Anstrell.

Om önskan från Svenska rovdjursföreningen i Haninge, säger hon:

M: folk behöver informeras

– Alla parter, framförallt länsstyrelsen, måste vara med på ett sådant möte. Viltskadecenter finns ju också. När det gäller Haningebornas trygghet så är det väl aldrig fel att ge objektiv och saklig information, säger Alexandra Anstrell.

Hon säger att hon nyss såg en bild på facebook där en hund gick fram och nosade på vargen.

– Och det ryktas att några lagt ut mat till vargen. Det är ju farliga handlingar, då behöver folk bli informerade om vad som gäller. Den var hemma hos mig i Svartbäcken för två veckor sedan. I går var vargen ute vid Tyresta. Någon man kände sig jagad och behövde ta sig in i en bil. Jag tycker det är oroväckande att vargen är så nära.

Länsstyrelsen säger att de just nu måste prioritera dialog med kommunen och de enskilda händelserna, innan ett infomöte?

– Man måste ha respekt för att de måste prioritera sina resurser. Och min önskan är att de prioriterar sina skyddsåtgärder och rapporteringen, säger Alexandra Anstrell.

Länsstyrelsen uppmanar folk att rapportera in samtliga observationer man gör på Södertörnsvargen på på rovobs.se, så att de ska kunna ta så bra beslut som möjligt i frågan.