ANNONS

Politisk strid om Åbyskolan – S, MP och C vill stoppa privatiseringen

Åbyskolans intendent Kjell-Åke Ellström och några elever ute på skolgården, när Mitt i Haninge besökte skolan i slutet av april.
Åbyskolans intendent Kjell-Åke Ellström och några elever ute på skolgården, när Mitt i Haninge besökte skolan i slutet av april.
Den borgerliga oppositionen, vars budget i dag styr i kommunen, vill att nya Åbyskolan byggs av en privat aktör. Men samarbetskoalitionen (S, MP och C) tar nu strid för att nya Åbyskolan i Västerhaninge ska bli kommunal. Meeri Wasberg (S), kommunstyrelsens ordförande, hävdar nu att ingen privat aktör visat intresse att driva skolan.
ANNONS

Inga kommunala pengar väntas avsättas för vare sig nya Åbyskolan eller nya Runstensskolan i borgerliga oppositionens kommande budget, som Mitt i Haninge skrivit förut. Båda skolorna är slitna och väntas bara klara ett par år till innan de rivs. Att nya skolan ska byggas vid nuvarande förskolan Parks tomt, närmare Åbyplan, är dock klart. Där Åbyskolan ligger i dag, väntas det byggas bostäder.

– Vi har varit väldigt tydliga med att nya Åbyskolan ska utföras med extern aktör. Hade vi styrt hade bygget redan varit i gång, sade oppositionsråd Martina Mossberg (M) till Mitt i Haninge i april.

Men i samband med att samarbetskoalitionen nu presenterar sitt budgetförslag för kommande år, tar man strid mot borgerliga oppositionens beslut att göra nya Åbyskolan till friskola.

Enligt samarbetskoalitionen så finns det aktörer som vill bygga själva byggnaden men ingen har visat intresse av att driva skolan, menar man. Göran Svensson (S), stadsbyggnadsnämndens ordförande, bekräftade i april att en aktuell byggherre letade efter en privat aktör.

– Vi måste ha en lösning i sommar eller senast i höst, sade han då.

Men nu hävdar alltså kommunstyrelsens ordförande Meeri Wasberg (S) att det helt saknas intresse från någon privat part att drifta skolan.

– Nuvarande läge skapar osäkerhet för barn, föräldrar och medarbetare på Åbyskolan. Hittills har ingen privat aktör velat driva en skola i Åby och bygget behöver komma igång snart, säger hon.

Meeri Wasberg menar att samarbetskoalitionen välkomnar nya friskolor, men att Åbyområdet i Västerhaninge behöver ha en kommunal skola.

Sprickan mellan S och trepartialliansen tycks vara total i frågan.

ANNONS

– Varje kommundel behöver en kommunal skola och vi vill inte privatisera befintlig fungerande verksamhet, säger Meeri Wasberg.

Den 23 maj kommer det hållas ett öppet möte i Åbyskolans matsal om skolans framtid, och beslut om budget och Åbyskolans framtid kommer tas i kommunfullmäktige 13 juni.

Skolans ledning, som själva förmedlat bilden utåt om att nya skolan blir kommunal, hävdade när Mitt i Haninge träffade skolan i april att det inte finns någon oro i klasserna eller bland personalen.

– Men att rekrytera folk samtidigt som man säger att skolan ska läggas ned, det blir helt klart knepigt. Vet personal att det är stopp om fem sex år så letar man nya jobb, sade intendenten Kjell-Åke Ellström då.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Haninge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.