ANNONS

Nu ska den nya hundrastplatsen invigas i Kyrkbyn

Katarina Lundqvist och Marie Lind tror att lekplatsen kommer att göra stor nytta.
Katarina Lundqvist och Marie Lind tror att lekplatsen kommer att göra stor nytta.
För ett år sedan fick Miljöpartiets förslag om en hundrastplats i Kyrkbyn nobben av Moderaterna. Men nu har man svängt om, och det gläder hundägarna i området.
– Det är många som har sina hundar i koppel hela dagarna. Nu kan de släppa dem fria, säger Katarina Lundqvist på hunddagiset Hundhus1.
ANNONS

Det är förmiddag i Kyrkbyn och ett gäng hundar nosar ivrigt uppför stigen bakom Skolhagenskolan. Det är dags för långpromenad, men först ska de titta till traktens nya hundrastgård.

– Det här är ju kanon! Det är bra att hundägarna kan vara här och inte bara släppa dem fria i skogen, säger Katarina Lundqvist, från Hundhus1 i Kyrkbyn.

Marie Lind säger att de inte har något större behov av lekplatsen eftersom de går långpromenader på dagarna.

– Men för alla andra är det här perfekt. De höga staketen är väldigt bra, på många andra rastgårdar är de lite väl låga, säger hon.

Marie och Katarina säger att de tidigare var kontorsråttor. Sedan fick de nog och satsade allt på att öppna ett hunddagis. Foto: Erik Lejdelin

ANNONS

Idén fick nej – blev av ändå

För ett år sedan föreslog Miljöpartiet att kommunen skulle anlägga en hundrastgård i det redan inhägnade området i vid festplatsen i Täby kyrkby.

Motionen röstades ner och stadsbyggnadsnämndens ordförande Johan Algernon (M) sa att platsen var omotiverad och att de inte ska ägna sig åt den här typen av kortsiktiga lösningar.

– Vi tycker att den platsen är omotiverad och vi anser att den gamla festplatsen som är så pass central bör komma till bättre användning än att bara viga den åt hundar. Vi har ett utvecklingsprogram för Täby Kyrkby på gång och då tror vi att den här platsen kan fylla ett bredare syfte, sa han till Mitt i då.

Men nu blir hundrastgården av i alla fall.

Vad hände där Johan Algernon?

– Det är en kostnadseffektiv lösning med en tillfällig hundrastplats där. Vi har en ganska lång resa framför oss innan vi är i mål med utvecklingsprogrammet i Kyrkbyn. På längre sikt får vi se om det finns en bättre plats.

Så Miljöpartiets motion var ganska bra ändå?

– Vi är överens om att hundrastplatser är populära och efterfrågade av Täbyborna. Vi är för en sådan utveckling men det som var diskussionen då var om platsen var rätt. Vi var lite tveksamma till det eftersom den här platsen ska bli en del av nya stadsparken i Kyrkbyn. Därför valde vi nu en tillfällig rastgård.

Hundrastplatsen är 3000 kvadratkilometer och anpassas till både stora och små hundar. Foto: Erik Lejdelin

Oppositionens förslag röstas som oftast ner

Kommunen samlade in förslag från invånarna under hösten 2017 om var de skulle placera hundlekplatsen, de flesta landade på Näsbypark och Kyrkbyn.

Men motionen om platsen i Kyrkbyn kom från Elisabeth Johansson (MP) redan förra sommaren. Nu är hon är glad att det äntligen blir av.

– Det är fantastiskt roligt. Men det visar också att om man sitter i opposition och har ett bra förslag så brukar det oftast röstas ner i kommunfullmäktige ändå. Jag hade pratat med många hundägare och visste att intresset var stort.

Släpp jycken fri

Gladast är nog hundägarna – och hundarna själva förstås.

– Det är många som har sina hundar i koppel hela dagarna. Nu kan de släppa dem fria, säger Katarina Lundqvist.

* Hundrastplatsen invigs nu på lördag. 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.