ANNONS

M föreslår: fler politiska sekreterare

John Backvid är politisk sekreterare för Moderaterna i Järfälla.
John Backvid är politisk sekreterare för Moderaterna i Järfälla.
Antalet Politiska sekreterare i kommunen är 9,4 stycken, men nu vill moderaterna att stödet för resursen ska öka ännu mer. I ett ordförandeförslag till kommunstyrelsen föreslår Emma Feldman och moderaterna en ökning som skulle kosta kommunen 2,5 miljoner kronor.
ANNONS

I förslaget menar kommunstyrelsens ordförande Emma Feldman (M) att fler politiska sekreterare skulle ”öka möjligheter att bedriva politisk verksamhet”. Vidare går det att läsa ”Föreslagna ändringar kommer att skapa bättre förutsättningar för deltagande i den lokala demokratin.”

Kommunalt arbete

En politisk sekreterare är en politisk tjänsteman. Arbetsuppgifterna består oftast i att förbereda de politiska ledarna, omvärldsbevaka, ha kontakt med media och vara behjälplig där det behövs.

Skattebetalarnas Förening är kritiska till att antalet politiska tjänstemän, däribland de politiska sekreterarna, har ökat i länet de senaste åren och menar att detta många gånger är arbetsuppgifter som borde utföras av partierna, och inte av skattefinansierad personal.

Men det håller inte John Backvid, politisk sekreterare för Moderaterna i järfälla, med om.

– Vi jobbar ju i den kommunala strukturen, huvudsakligen med de kommunala frågorna. Arbetet går ut på att hålla koll på allt arbete i alla nämnder så det är främst ett kommunalt arbete, säger han.

Solidariskt förslag

Förslaget handlar enligt John Backvid främst om att den politiska tjänstemannen ska bli något som även de mindre partierna har tillgång till.

– Det betyder att alla partier ska kunna anställa en politisk sekreterare på heltid. Den tjänstemannaresursen har tidigare bara funnits för de större partierna, säger han.

Moderaterna har sedan tidigare två politiska sekreterare, vilket även Socialdemokraterna har. Ordförandeförslaget skulle alltså inte påverka dem.

Förslaget klubbades av en enig församling och ska nu tas upp på kommunfullmäktige den 17 december.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.