Politiskt bråk om dyra Östermalmshallen

Östermalmshallens renovering kommer att kosta en miljard.
Östermalmshallens renovering kommer att kosta en miljard.
Prislappen för Östermalmshallens renovering har skenat – och är nu uppe i nära en miljard.
Nu pekar politikerna finger på varandra för vem som är ansvarig till den dyra upprustningen.

Renoveringen av Östermalmshallen har blivit försenad med drygt ett år och kommer att kosta 980 miljoner kronor för staden. Den första kalkylen från fastighetskontoret visade att notan skulle landa på 635 miljoner.

På onsdag väntas kommunstyrelsen och finansborgarrådet Karin Wanngård (S) godkänna den senaste kostnadsökningen av projektet. En ökning som bland annat beror på att berggrunden under huset var i mycket sämre skick än vad de första provtagningarna visade. Man hittade också stora mängder arsenik och asbest i huset efter att renoveringen börjat.

Karin Wanngård skriver i ett tjänsteutlåtande att stadsledningskontoret dessutom har tillsatt en genomlysning av projektet som bland annat visat att kompetensen och resurserna varit för dåliga i projektet.

Känga till alliansen

Men hon ger också kängor till alliansen och andra tidigare kommunledningar eftersom hon menar att dessa har struntat i att renovera stadens fastigheter tidigare. Vilket ska ha gjort att allt var tvunget att göras akut – och på ett bräde. Samtidigt som byggbranschen är överhettad och kostnaderna därför ökar ännu mer.

Men i ett svar på Wanngårds utlåtande skriver Moderaterna att fördyringarna snarare är ett tecken på tillkortakommanden i den Socialdemokratiskt ledda majoriteten. M är också oroliga att man ökar de ekonomiska riskerna för Stockholms stad genom dessa skenande projektkostnader.

Östermalmshallen väntas öppna 2019 om allt går enligt de nuvarande reviderade planerna.