Politiskt bråk om stenkastning mot polis

Stenkastning mot polis förekom i somras i Farsta strand.
Stenkastning mot polis förekom i somras i Farsta strand.
Ett politiskt bråk har blossat upp i Farsta efter en diskussion på ungdomshuset Tuben. Alliansen anklagar Farsta ungdomsråd och personal i stadsdelens förvaltning för att ha försvarat stenkastning mot poliser.
Ungdomsrådet nekar och de rödgröna anklagar Alliansen för att ljuga.

Ett politiskt bråk har blossat upp efter den diskussionskväll som Farsta ungdomsråd höll med lokala politiker på Ungdomshuset Tuben i februari. Alliansen anklagar ungdomsrådet för att under diskussionen ha försvarat stenkastning mot poliser. Enligt Alliansen ska dessutom personal från stadsdelsförvaltningen och Tuben ha applåderat detta.

”Det blev kraftiga applåder”

– Jag upplevde att det var väldigt tydligt, att ungdomarna upplevde sig ha blivit trakasserade av polis och att de då tyckte att det är okej att kasta sten. Det blev kraftiga applåder i lokalen och jag satt vänd mot publiken så jag såg, säger Lisbeth Crabo Ljungman, moderat ledamot i stadsdelsnämnden.

Alliansen har nu lagt en skrivelse där de vill ha svar på bland annat hur arbetet med ungdomar på Tuben styrs och vilken värdegrund som präglar arbetet. ”Mötet indikerar att det kan finnas skäl att närmare följa arbetet på Tuben” står det bland annat.

”Det är ljug”

Men varken ungdomsrådet eller representanter för den rödgröna majoriteten i stadsdelsnämnden känner igen det Alliansen beskriver.

”Vi försvarade aldrig stenkastning mot polis utan ställde frågan om de tänkt på vad den bakomliggande orsaken är när det gäller stenkastning. Jag har haft mål att skapa samarbete med politikerna så att vi unga kan vara länken mellan ungdomar och vuxna. Det är jättetråkigt att det dyker upp såna här anklagelser”, skriver Aïda Sall, representant för ungdomsrådet i ett meddelande till Mitt i.

”Det gör mig upprörd och ledsen”

Mariana Moreira Duarte (MP)

Lars Bäck (V), ordförande i stadsdelsnämnden, kallar skrivelsen för ”en skandal” och anklagar Alliansen för att syssla med alternativa fakta.

– Det är ljug. Det är ingen i personalen som sitter och applåderar inlägg om stenkastning mot poliser. Det är ju absurt, säger han.

Mariana Moreira Duarte från Miljöpartiet är också frågande.

– Jag upplevde inte att ungdomsrådet försvarade stenkastning över huvud taget. Det gör mig upprörd och ledsen när deras värdegrund ifrågasätts. Varför ska de nu engagera sig och bjuda in till fler samtal när de blir ifrågasatta, säger hon.

Frågorna ska utredas

Lisbeth Crabo Ljungman (M) ser dock inga negativa konsekvenser av detta.

– Jag ifrågasätter deras bild av att de är förföljda av samhället och polisen. Det är väl likabra att vara rak och säga vad man tycker, säger hon

Farsta stadsdelsförvaltning kommer nu att utreda de frågor som Alliansen tagit upp.