Klåda och snuva – nu sätter värmen fart på pollen

Pia Östensson, intendent på palynologiska laboratoriet på Naturhistoriska museet om pollensäsongen.
Pia Östensson, Naturhistoriska riksmuseet. Hassel börjar blomma först.
Årets pollensäsong har fått en riktigt kraftig start. Halterna av al och hassel är nu högre än vanligt.
– Det kan till och med bli mycket höga halter av al i dag, säger pollenexperten Pia Östensson.

Nu har höga halter av al och måttliga halter av hassel uppmätts i Stockholm. Under fredagen kan det till och med bli mycket höga halter av al och eftersom det väntas bli tio grader och sol i helgen kan man konstatera att pollensäsongen nu drar igång ordentligt.

– Jag var ute och räknade pollen i dag och det var höga halter i går och nu på morgonen efter natten. När morgonens duggregn lägger sig kan det bli mycket höga halter till och med, säger Pia Östensson, intendent på palynologiska laboratoriet vid Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.

Pollenfälla på taket

Palynologiska laboratoriet mäter pollenhalter genom en så kallad pollenfälla. Den har varit avstängd sedan i december, men öppnades den 12 februari när vintervädret övergick i en ovanligt mild februari.

Fällan töms varje morgon och mätningar görs en gång om dagen. Det finns 20 mätstationer runt om i landet  varav en är placerad i Stockholm, på taket till Stockholms universitet.

Det som fångas in analyseras sedan på laboratoriet och Pia Östensson går även ut och studerar växterna för att se hur hur långt blomningen kommit.

Hasseln kan bli jobbig

Det var måttlig blomning av både hassel och al förra året och då är risken större att det blir mer i år. Vid senaste insamlingen uppmätte Pia Östensson över tusen pollen per kubikmeter.

– Det är inte så vanligt. Det är även mycket hängen på hasseln i år. Hittills har det puttrat på i och med det kalla vädret men nu har blomningen dragit igång ordentligt.

Pollen Naturhistoriska riksmuseets pollen fälla på universitetets tak

Naturhistoriska riksmuseets pollenfälla på universitets tak. Foto: Naturhistoriska riksmuseet

Mindre björkpollen i Stockholm

Förra året fick vi en rejäl dos av björkpollen i Stockholmsområdet. Att björkhalterna kan bli väldigt höga beror på att det finns så mycket björk här, träden är stora och bara ett häng innehåller fem miljoner pollen.

– Det var riklig blomning i Stockholm och nästan hela ostkusten förra året. Vi hade flera dagar med mycket höga halter, så i Stockholm räknar vi med lägre halter av björken i år, säger Pia Östensson.

I västra Sverige väntas dock björkpollenhalterna bli höga och blir det västliga vindar kan det spridas hit.

Pollen hängen från trädet hassel

Det väntas bli höga halter av hassel i år. Foto: Naturhistoriska riksmusset

Lång men inte lika kraftig

Hur starkt pollenallergiker reagerar brukar variera beroende på säsong. Förra året var det en kort och intensiv period, medan den i år kan bli längre men inte lika kraftig.

– De flesta verkar reagera när det blir över en viss halt. Många som känner av björken reagerar även på hassel och al, så för dem kan bli en lång säsong, säger Pia Östensson.

pollenrapporten.se presenterar palynologiska laboratoriet sina mätningar, bland annat genom en daglig koll på pollenhalterna.