Kunskapsskolan byter leverantör efter köttskandal

Åtta skolor som ingår i Kunskapsskolans koncern, fick del av det okontrollerade köttet
Åtta skolor som ingår i Kunskapsskolans koncern, fick del av det okontrollerade köttet
Efter köttskandalen där okontrollerat polskt kött serverats på flera skolor bryter Kunskapsskolan med matleverantören Kleins kitchen. Istället väljer skolan en leverantör av enbart svenskt kött och svensk fågel.

Texten har uppdaterats

Efter köttskandalen i början av februari där flera skolor i Stockholm serverade okontrollerat polskt nötkött har en av skolorna, Kunskapsskolan, beslutat att byta leverantör av skolmat.

Ingen av de elva leverantörer Kunskapsskolan hittills har haft av skolmat, bland dem Kleins kitchen som levererade det okontrollerade polska köttet, får fortsatt förtroende. Istället har Kunskapsskolan tecknat avtal med en helt ny leverantör, Närda, med centralkök i Varberg.

”Jobbat med i flera månader”

– Det är en upphandling av ny matleverantör som vi jobbat med i flera månaders tid och inte en konsekvens av köttskandalen men det är klart att köttskandalen gjort matkvalitetsfrågorna mer angelägna , säger Sofi Klang, kommunikationschef på Kunskapsskolan.

Hur mycket har köttskandalen betytt för att ni byter?

– Skälet till att vi byter är inte köttskandalen, vi hade bytt ändå. När det här hände fick vi svart på vitt på att vi var rätt ute, det kändes mer angeläget att ta ett samlat grepp om kravställning och utveckla skolmaten. Den nya leverantören har bara svenskt kött och svensk fågel.

Kommer liknande händelser att kunna undvikas i framtiden?

– Det företag vi väljer har ett genomtänkt koncept avseende om matsäkerhet, leverantörer, råvaror och hur maten tillagas. Det är vår bedömning att dom har genomtänkta processer och att maten så långt det är möjligt lever upp till höga kvalitetskrav.

Har elever valt bort skolmaten efter det som hänt?

– De första dagarna vet jag att några elever gjorde det, men jag har inte hört något mer sista veckan.

Byter i etapper

Den nya leverantören börjar leverera skolmat till Kunskapsskolan i etapper, med första etappen om tre månader och sedan efter sommarlovet, i augusti.

De skolor i koncernen som har skolmatsleveranser från Kleins kitchen är skolorna i Nacka, Saltsjöbaden, Fruängen, Tumba, Enskede, Täby, Globen, och Tyresö.

Kunskapsskolan serverar dagligen 14 000 portioner skolmat.

Mitt i har sökt Kleins kitchen som avböjer att kommentera.