ANNONS

Poppe i pappas fotspår

Om en månad står Mia Poppe här, på Mälarhöjdens friluftsteaters träscen, då det är premiär på ”Charleys tant”.
Om en månad står Mia Poppe här, på Mälarhöjdens friluftsteaters träscen, då det är premiär på ”Charleys tant”.
”När pappa dör, då dör jag också”. Den känslan hade Mia Poppe under sin pappas sista år. Så blev det inte. Deras nära relation har fortsatt att ge henne styrka.

Som skådis för hon Nils Poppes arv vidare, nu på Mälarhöjdens friluftsteater.
ANNONS

En utomhusteater kan knappast ligga vackrare än Mälarhöjdens friluftsteater. Den lilla träscenen, med Mälaren som fond, är inbäddad i en skogsbacke nedanför konditori Lyran. Den 26 juli är det premiär för ”Charleys tant” här, en komedi laddad med förväxlingar, förälskelser och lurendrejeri.

– Vi valde den för att vi ville göra en föreställning som hela familjen kan tycka om. Lite som far gjorde på Fredriksdalsteatern i Skåne, säger Mia Poppe.

Med vällust tar hon några kliv över scenen, slår ut med armarna och vänder ansiktet mot solen. Hon älskar att vara här – och är mycket glad över att hon och maken Niclas Strand startade den lilla friluftsteatern förra sommaren, tillsammans med Curt och Alla Luks, Mälarhöjdsbor också de.

Precis som förra sommaren blir det ett varierat program, med allt från sångaftnar till barnteater, med 1800-talsfarsen ”Charleys tant” som huvudnummer.

– Som många gamla lustspel har den en intrig som håller, men den måste moderniseras för att passa dagens publik. Framför allt har vi gjort kvinnorollerna modernare, säger Mia Poppe som spelar en rådig singelkvinna på karljakt.

Få är lika hemma i folklustspelens värld som hon. När hon växte upp drev pappa Nils Poppe Fredriksdalsteatern i Helsingborg, dit folk från hela Sverige vallfärdade, och Mia hjälpte till med allt från att sälja biljetter till att fixa med rekvisitan. Hon älskade stämningen där – och att få jobba med sin pappa. 1986 scendebuterade hon som Piccolon i ”Vita hästen”, med sin berömda far som motspelare.

– Vi hade en otroligt nära relation, vi var lika på så många sätt. Jag har samma enorma energi som han, samma rastlöshet och vilja att skapa. När far dör, då dör jag också, brukade jag tänka, säger Mia Poppe allvarligt.

Men så blev det inte. Sedan Nils Poppe dog år 2000, 92 år gammal, har deras relation fortsatt att ge henne styrka. Det beror på att det inte fanns något ouppklarat eller trassligt mellan dem, tror Mia Poppe.

1992 gick hon ut scenskolan i Göteborg. Sedan dess har hon varvat teater-, film- och tv-roller, regisserat och satt upp egna föreställningar. I ett par år på 90-talet var hon anställd vid Stockholms stadsteater men sedan dess har hon valt att vara frilans. På många sätt för hon sin fars arv vidare.

ANNONS

– Han hade en nykter och jordnära syn på teater och gick mycket på lust. Det gör jag också.

Fakta

Teaterpremiär den 26 juli

Namn: Mia Poppe.

Ålder: 45 år.

Yrke: Skådespelare, regissör, dramapedagog.

Bor: Villa i Mälarhöjden.

Familj: Maken Niclas Strand, 12-årig dotter från ett tidigare förhållande, två söner, 2 och 5 år, 12-årig bonusdotter.

Aktuell: I ”Charleys tant” på Mälarhöjdens friluftsteater, premiär den 26 juli. Roll i filmen ”Zon 261” , premiär i höst.

Mer teater: På mälarhöjdensfriluftsteater.se finns sommarens program.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Liljeholmen Älvsjö Hägersten direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.