Poppis att plocka gubbarna själv

Förstagångsplockaren Ebba gillade jordgubbarna. Hon och mamma Elin Hardell hade åkt från Östermalm till gården utanför Vallentuna för att plocka sina egna gubbar.
Förstagångsplockaren Ebba gillade jordgubbarna. Hon och mamma Elin Hardell hade åkt från Östermalm till gården utanför Vallentuna för att plocka sina egna gubbar.
Vill du vara helt säker på vilka jordgubbar du stoppar i dig bör du plocka dem själv. De senaste åren har självplock fått ett uppsving och blivit populärt igen.

Utbudet på självplock i Stockholms län är inte särskilt brett. I alla fall inte när det gäller svenskarnas egen favoritgubbe.

Men på Orkesta Lundby gård utanför Vallentuna har jordgubbsodlingen återupptagits sedan fyra år tillbaka. De hade jordgubbar även under 90-talet, men slutade med självplocket under en period. I dag odlar de till skillnad mot då på ”gammalt vis”, som Christina Birger som driver gården uttrycker det.

– Vi använder inga kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel i själva odlingen utan förlitar oss i princip enbart på vädrets makter. Vi har märkt att intresset för just den här typen av självplock har ökat. Folk är i dag genuint intresserade av var maten de äter kommer ifrån, tror jag, säger hon.

När Lokaltidningen Mitt i besöker självplocket träffar vi Elin Hardell som är där med sin dotter Ebba. De har åkt hela vägen från Östermalm för att plocka jordgubbar.

– När man köper jordgubbar i butik så kan man inte vara säker på varifrån de kommer, men det gör du när du plockar själv. Här vet jag att det inte är besprutat och det känns bra, säger Elin Hardell.

Det är mellan 40 och 50 personer som tagit sig ut för att plocka den här dagen och det är nästan bara barnfamiljer som är på plats.

– Det var ju så här man plockade när man själv var barn, så för mig är det en självklarhet, säger Andreas Granbäck som är här med sin son Noel.

Många jordgubbsodlare lade ner sina självplock för ett tio­tal år sedan när intresset minskade och lönsamheten blev sämre. En anledning till lönsamhetsproblemet är att många jordgubbar blir uppätna direkt i jordgubbslandet.

– Jag gör inte detta för att tjäna pengar, så mig gör det inget om det blir ett svinn när det äts under plockandet, säger Christina Birger.

I dag finns bara ett fåtal jordgubbsodlingar kvar där det finns möjlighet till självplock i Stockholms län, bland annat i Upplands Väsby. Där har Benny Samuelsson, som driver odlingen, märkt av att det blivit allt populärare.

– Man kan inte lita på jordgubbarna i butikerna längre. Även om det står att det är svenska gubbar kan det vara utblandat. Det har varit flera tusen plockare här i år. Det är alltid fullt på parkeringen, säger han.

Snart är jordgubbssäsongen över, så det gäller att passa på om man är sugen. Men längre fram finns det annat som kan självplockas i länet, till exempel hallon, äpplen och potatis.

Folk är i dag ­genuint intresserade av var maten de äter kommer ifrån.Christina Birger Orkesta Lundby gård