Poppis att slänga skräp kalla dagar

Dejan Grujic och Uros Protic är på återvinningscentralen för att slänga tömda målarburkar. ”Vi har hunnit med mycket i sommar”, säger de.
Dejan Grujic och Uros Protic är på återvinningscentralen för att slänga tömda målarburkar. ”Vi har hunnit med mycket i sommar”, säger de.
När solen ”lyser” med sin frånvaro under semestern byts strandhäng och bad mot fix i hemmet.

Det märks på återvinningscentralen i Bromma. Där har människor trängts i sommar för att dumpa sitt byggavfall.

I butikerna jublas det när sommarvärmen sviker. Både detaljhandeln och bygg- och järnhandeln har fått ett uppsving när solstolen inte har lockat. Många passar på att renovera hemma och rensa ut gamla saker.

Detta märks även på återvinningscentralerna runt om i Stockholm. I juli var det totalt 10 procent fler besökare på återvinningscentralerna i staden, jämfört med förra året. Även i Bromma var det fler som passade på att dumpa skräp. 36 000 besök gjordes där i juli.

– Antalet besök ökar så fort det inte är solsken och fint väder. Så länge det inte regnar för mycket, för då är det inte så många som är ute och fixar. Är det 19 grader och molnigt däremot, då är det mycket folk här, säger Lotta Claesson, som är platschef på återvinningscentralen i Bromma.

När Lokaltidningen Mitt i besökte Bromma återvinningscentral träffade vi på många hemmafixare. Det är gamla hyllor som slängs ut, tomma målarburkar och byggmaterial från renoveringar.

Brommabon Peter Wallin var där med sin son William och slängde trädgårdsavfall.

– Vi har passat på att kapa lite träd hemma för att få lite eftermiddagssol. Vi var här igår med och då var det kö hela vägen runt till träavfallet, säger Peter Wallin.

Passar du på när det är trist väder?

– Ja, när solen skiner finns det roligare saker att göra.

Även Dejan Grujic och Uros Protic har hunnit med en del renoveringsarbete i sommar.

– Vi har varit här flera gånger i sommar, nu slänger vi tomma målarburkar. Vi har både renoverat och målat vår kusins hus i Bromma under ledigheten, säger Dejan Grujic.

Traditionellt sett brukar veckorna under industrisemestern vara helt döda på återvinningscentralen. Men de senaste åren har det blivit en mer jämn ström av besökare. Lotta Claesson tycker att det är mindre stressigt på sommaren trots att det är fler som kommer hit.

– Det är inte lika mycket folk under specifika tider, utan de kan komma när de vill under dagen. På sommaren är det mest byggmaterial från altaner som slängs, men även mycket småsaker, säger hon.

Resten av året är det på helgerna som människor flockas här. Om man vill slippa trängas har Lotta Claesson ett hett tips.

– Kom inte hit precis när vi öppnar. Då ringlar en lång bilkö utanför.

När solen skiner finns det roligare saker att göra.Peter Wallin

Fakta

385 000 besök på bara ett år

Stockholms återvinningscentraler hade 1,2 miljoner besök förra året.

Bromma återvinningscentral var en av de populäraste med 385 000 besök.

Bara i juni och juli i år gjordes cirka 70 000 besök där.

På en sommarmånad kommer det in cirka 2000 ton avfall till återvinningscentralen i Bromma.

Källa: Stockholm Vatten