Poppis att starta aktiebolag i Nacka

Fler väljer att starta aktiebolag än enskilda firmor efter att reglerna för aktiebolag förändrades 2010.

Det visar nya siffror.

År 2010 var den populäraste bolagsformen i Nacka aktiebolag – 53 procent av alla nystartade företag slutade med ett AB, följd av 39 procent enskilda firmor.

Två år senare var siffrorna 66 och 28, en skillnad som har ökat med 24 procentenheter.

– Den stora förändringen som har påverkat nyföretagandet är att man ändrade en del regler 2010, bland annat att man minskade startkapitalet för aktiebolag till 50 000 kronor från 100 000 kronor. Det var, om man vill kalla det så, en rejäl rabatt att starta aktiebolag, säger Lars Fredell, pressansvarig på företaget Visma, som säljer företagstjänster.

Även revisionsplikten för aktiebolag försvann i samma reform. Företag som har en omsättning på under tre miljoner kronor behöver inte längre ha revisor.

Enligt siffror från Bolagsverket är det fler som får förelägganden om icke godkända redovisningar sedan kravet på revisor försvann.

Har fusket ökat?

– Vi har sett att kvaliteten på de årsredovisningar som vi får in är sämre. Man miss­ar och man följer inte alltid regelverket. Däremot kan vi inte säga att det är tecken på fusk utan kan i de flesta fall vara ett tecken på okunskap, säger Per Nordström, chefsjurist på Bolagsverket.

Enligt Visma uppger många företagare att de behöver hjälp med redovisningen när allt kommer till kritan. I Stockholms län uppgav över 58 procent av företagen att de behövde hjälp med sin redovisning för räkenskapsåret 2011.

– Du förlorar ju två kunniga ögon som tittar på ett årsbokslut, säger Lars Fredell.

Fakta

Enskild firma vs aktiebolag

I en enskild firma är det du som ansvarar för allt i firmans namn.

Om du till exempel lånar pengar från banken i firmans namn är det du som är skyldig att betala tillbaka. Det är också du som betalar skatt på eventuell vinst.

Ett aktiebolag kan ägas av en eller flera personer och är en egen juridisk person.

Källa: Bolagsverket och Skatteverket