Poppis fiskhandlare får flytta

När Mickes fisk stängde förra söndagen drällde presenterna in från ledsna kunder.
När Mickes fisk stängde förra söndagen drällde presenterna in från ledsna kunder.
Mikael och Marie Björnhem, som äger populära Mickes fisk, hade gärna fortsatt att driva sin butik i Tyresö centrum.

Men nu har Coop bytt ut dem.

– Vi förstår faktiskt inte varför, säger Marie.

När Mikael och Marie Björnhem startade Mickes fisk för snart elva år sedan var det en långsiktig satsning. De ville ha försörjning till äldre dagar och kunna ge barnen något att ta över. Men förra söndagen tvingades de stänga igen.

Ända sedan starten har Mickes och Maries fiskaffär med sina hemlagade smörgåstårtor, såser och skaldjurslasagne varit lite av en framgångssaga med sitt drömläge mellan Systembolaget och Coop.

– Redan när vi öppnade första dagen tittade jag ut under jalusien och såg bara en massa ben. Jag trodde att alla skulle till Systembolaget, men så var det inte. De skulle till oss, minns Micke.

För fem år sedan kontaktades paret av KF. Den kundägda livsmedelskedjan undrade om inte Mickes fisk kunde tänka sig att flytta in i Coop-butiken. Om inte vi tog erbjudandet, skulle KF fråga någon annan, berättar Marie som till slut inte såg någon annan utväg än att tacka ja.

För ungefär ett år sedan fick Micke och Marie en förfrågan om att även driva Coops fisk- och delikatessdiskar i fler Coop-butiker. Micke och Marie lämnade glada in ett förslag på hur det skulle kunna göras.

Men bara några månader senare kom beskedet att de måste flytta.

– Det kom som en kalldusch. Vi gick till mötet i tron att vi skulle diskutera de nya butikerna, men i stället fick vi ett uppsägningskontrakt att skriva på, berättar Marie.

Butikschefen Torbjörn Andersson förklarar att Mickes fisk helt enkelt förlorade en upphandling.

– Inbjudna företag hade fått presentera vad de ville beträffande hyresnivå, öppettider och sortiment för affärerna. Ledningsgruppen ansåg att en annan företagare hade bättre helhetslösning, säger han.

Men Mickes fisk hade inte misskött sig?

– Nej, nej. Det kom aldrig in några klagomål.

Förutom att Micke och Marie nu förlorat sitt livsverk och att de behövt säga upp sina anställda, tycker de att det känns extra tråkigt att behöva lämna alla trevliga, men ensamma människor som dagligen kommit in för att byta några ord.

– Vi har varit lite av en social inrättning, menar Micke.

I augusti öppnar Mickes fisk en ny affär i Port 73 i Haninge. Fram tills dess får paret hanka sig fram på ströjobb. Micke och Marie hoppas dock även på en comeback i Tyresö.

– Får vi bara en bra lokal, så tackar vi ja, säger Micke.