Poppis med inomhusloppis

Birgitta Wejnarth jobbar i Röda korsets butik på Malmvägen. Kläder och husgeråd är det som går bäst och personalen har lärt sig att se vilka saker som är värdefulla genom att bland annat kika på tillverkarnas stämplar.
Birgitta Wejnarth jobbar i Röda korsets butik på Malmvägen. Kläder och husgeråd är det som går bäst och personalen har lärt sig att se vilka saker som är värdefulla genom att bland annat kika på tillverkarnas stämplar.
Säsongen för utomhusloppisar börjar gå mot sitt slut. Men det finns ingen anledning till tårar.

I Sollentuna och grannkommunerna finns nämligen gott om second hand-butiker.

På Röda korsets butik på Malmvägen står en teakbyrå i skyltfönstret och hägrar.

Möbeln är ett nästan oemotståndligt lockbete för trendkänsliga. Bredvid byrån står ett matchande teakbord som bara stärker hypotesen att de bästa loppisfynden görs i förorten.

Butiksföreståndaren Johanna Hammar låtsas inte om teakmöblernas närvaro utan hävdar bestämt att kläder och husgeråd säljer bäst.

– Även porslin och prydnadsföremål säljer bra.

Röda korset har bedrivit verksamhet i Sollentuna i drygt 15 år. Sedan ett halvår tillbaka ligger butiken på den här adressen på Malmvägen.

– Vi tar emot saker under våra öppettider, Johanna Hammar.

Vad gör ni när ni får in saker som ni misstänker kan vara värdefulla?

– Vi har lärt oss att titta på saker. Vända på porslin och leta efter tillverkare. Är det till exempel någonting från Orrefors kan man gå in på nätet och titta vad liknande grejer kostar, säger Johanna Hammar.

Hon tycker att det är viktigt att sakerna får ett rimligt och riktigt pris, så här kan det alltså vara svårt att göra superfynd.

– Vi kan inte vara för billiga. Den som skänkt vill att förtjänsten går till välgörenhet. Ibland kan vi skicka bilder till auktionsverket om vi inte kan tyda en signatur på en tavla, säger Johanna Hammar.

Värdering av föremål är dock inte det lättaste – speciellt om man inte ens vet vad det är man fått in.

– Det händer att vi får in föremål som vi inte vet vad det är för något. Då brukar vi ställa upp prylen på kassadisken med en lapp och en fråga. Det är alltid någon av våra kunder som har svaret, säger Johanna Hammar.

Röda korset driver inte bara en butik i lokalerna på Malmvägen. Här finns även ett café samt olika sociala verksamheter, i en enligt butikspersonalens uppfattning lycklig mix.

– Folk som handlar på loppis brukar tycka om att prata, Birgitta Wejnarth.

Det händer att vi får in föremål som vi inte vet vad det är. Men det är alltid någon kund som har svaret.Johanna hammar

Fakta

Andra second -handbutiker

Sollentuna:

Återbruket, Edsviken.

Röda korset kupan, Tureberg.

Barnens hopp, Häggvik.

Myrorna, Stinsen.

Loppisar i grannkommuner:

Statsmissionen, Upplands Väsby.

Pingstkyrkans second hand, Upplands Väsby.

Kyrkornas second hand, Täby.

Erikshjälpen, Spånga.

Överjärva antik, Solna.