Poppis trend: Det våras för takbaren

Hans Ebenman har besökt flera hundra takbarer runt om i världen.
Hans Ebenman har besökt flera hundra takbarer runt om i världen.
Allt fler takbarer poppar upp runt om i Stockholm.
Det gläder Kungsholmsbon Hans Ebenman som besökt flera hundra takbarer världen runt.
– Det börjar bli riktigt bra i Stockholm, säger han.

Lite senare i vår öppnar den stora takrestaurangen Tak på Brunkebergstorg. Ytterligare ett bevis på att taktrenden är stark och att den börjar märkas allt mer i Stockholm.

– Tak är en riktigt mäktig takterass men sedan har vi även Scandic, The Winery hotel i Solna och Urban Deli på Sveavägen, säger Hans Ebenman, en av grundarna till The Rooftop Guide som listar hundratals takterrasser runt om i världen.

Tillsammans med kollegan Rikard Fredicson har han genom åren besökt någonstans mellan 300 och 500 takbarer och vet vad han tycker karakteriserar en riktigt bra takbar.

– Främst en jäkla bra utsikt. Sedan är det bra om det finns lite loungeplatser och om det är öppet på dagtid. Ofta är det som bäst på dagen, säger Hans Ebenman.

Vilken stad har bäst takbarer i världen?

– Jag skulle säga New York, Singapore, Bangkok och Hongkong. Mängden skyskrapor betyder en del och det finns allt ifrån superlyx till avslappnade beachklubbar.

Finns det inte en risk att ställen som lever på att de har en tjusig miljö har lite trist mat och dryck?

– Den risken finns faktiskt. De är inte så beroende av stamkunder och vissa ställen slappar till det men samtidigt finns det också Michelin-krogar som är superbra.

Du bor på Kungsholmen men här finns det inte så många takbarer?

– Tyvärr är det lite ont om takbarer just här. På Flemminggatan bygger de riktigt schyssta kontor som de kallar för rooftop men det är väl det närmaste man kommer här, säger Hans Ebenman.

 

Läs mer: Här är Kungsholmens hetaste platser i vår

Ewa Roséen och Willi Reichhold gillar idén med stadsodling. Foto: Christian Johansson