ANNONS

Popplarna ryker – men nya träd planteras

Popplarna i Flygplansparken ska bort, när parken byggs om. Nya träd kommer i stället.
Popplarna i Flygplansparken har växt sig alltför höga, och ska bort.
Samma prydnadskörsbär som finns i Kungsträdgården ska planteras i Flygplansparken.
Samma prydnadskörsbär som finns i Kungsträdgården ska planteras i Flygplansparken.
Prydnadskörsbär, storbladig magnolia, robinia och japanskt gaffelolvon. Flygplansparken i Bredäng får många nya trädarter när den rustas. De ersätter de höga popplar som nu ska huggas ner.
ANNONS

Klätterskog med lekhus, utsiktstorn, rutschkana och volträcke. Studsmattor, gungbräda, hoppstubbar, balansbana och rymdkapselkarusell. Leksugna barn får sitt lystmäte när Flygplansparken i Bredäng öppnas igen i slutet av nästa sommar. Då ska också det rosa flygplanet – som tjänstgjort sedan 1965 – vara nyrenoverat. Mindre barn kan även glädja sig åt en cykelkarusell, sandlåda, gungor och en elefantskulptur.

Men det är inte bara lekredskapen som uppdateras. Grönskan ska också förnyas. De höga, tätt planterade popplarna tas ner för att ersättas av andra trädsorter och även skymmande häckar ryker.

– De snabbväxande popplarna har blivit väldigt höga, de gör området runt dem mörkt. Vi tar ner dem för att öka ljusinsläppet. I stället ska vi plantera flera anda trädarter, för att öka den biologiska mångfalden, skapa mer variation och mer blomning, säger landskapsarkitekten och projektledaren Jean-Louis Dessalles.

Det blir många nya trädarter, berättar han. Bland annat ska prydnadskörsbär, storbladig magnolia, robinia, gulbladig robinia och japanskt gaffelolvon ska planteras runt om i parken. En del av dem kommer att vara 6–8 meter höga redan från början, inga taniga småplantor alltså.

– Vi sätter upp en extra informationsskylt om trädfällningarna eftersom vi vet att sådana brukar väcka oro. Det kan se brutalt ut när man gör om en hel park, men det kommer att bli fint när det är klart. Det blir en trivsammare, mer varierad och öppnare park, säger Jean-Louis Dessalles.

Temat för Flygplansparken blir ”Upp i luften”, eftersom det var medborgarnas populäraste förslag under den medborgardialog som lett fram till upprustningen. Men den som hellre vill ta det lugnt kommer att ha alla möjligheter. Det blir både parksoffor, solbänkar, hammockar och runda trädbänkar i den uppfräschade parken. Gräsmattan ska dessutom renoveras, och få en bättre koppling till lekplatsen: bra för föräldrar som vill softa i gräset medan barnen leker.

En grillplats blir det också, för hungriga barn och vuxna.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Skärholmen Vårberg Bredäng direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.