Populär berättarträff tar sig till Skarpnäck

Till början är det två träffar i Skarpnäcks folkhögskola. Förhoppningen är att träffarna ska locka mycket folk så att verksamheten kan bli av regelbunden karaktär.
Till början är det två träffar i Skarpnäcks folkhögskola. Förhoppningen är att träffarna ska locka mycket folk så att verksamheten kan bli av regelbunden karaktär.
I drygt 30 år har berättarkafé funnits i innerstan. Nu får söderort sitt eget berättarkafé på Skarpnäcks folkhögskola. "Det är en demokratifråga att vanliga människor får komma till tals", säger Birgit Holmgren som kommer att leda träffarna.

Föreningen Liv i Sverige vill ge plats för vanligt folks berättande och uppmuntra till att ta steget från att vara publik till att själva dela med sig av sina erfarenheter. Mottot ”Varje liv är värt att skildra” har gett upphov till föreningens populära berättarkafé på Timmermansgården på Södermalm.

– Det är en demokratifråga att vanliga människor få komma till tals, det är så intressant med vanliga människors liv. Tanken är att efterlikna tiden innan tv och medier gjorde oss till publik och då man samtalad mer med varandra, säger Birgit Holmgren som är aktiv i uppstarten i Skarpnäck.

Själv bor hon i Björkhagen och har besökt Södermalms berättarkafé under många år. Först som lyssnare, sedan som berättare. På Skarpnäcks berättarkafé kommer hon att vara den som leder träffarna och fördelar ordet.

– Första året var jag bara där och lyssnade, det är ganska vanligt att man i början går att lyssna på andra. Sedan när jag hade blivit pensionär så kände jag ett större behov att dela med mig, jag tror att det kan ha varit därför jag själv började berätta, säger hon.

Södermalms berättarkafé lockar ett femtiotal personer vid varje träff. Och många av de aktiva besökarna är i pensionsåldern. Besökarna som tar sig till Skarpnäcks berättarkafé hoppas hon kunna dela med sig av erfarenheter från både när och fjärran.

– Vi vill locka dit folk med olika åldrar och med olika bakgrunder. Det skulle vara jätteroligt om vi lyckas med det.

Berättandet ska vara fritt, utan stödtexter och manus. I princip alla ämnen är tillåtna och Birgit Holgren ser med längtan fram till första träffen.

– Men politisk eller religiös propaganda får inte förekomma, det är förbjudet, tillägger hon.

Första träffarna är 11 oktober respektive 10 november. Dörrarna till Skarpnäcks folkhögskola öppnar klockan 18.00 för förberedande fika.