Min lokala hjälte

Populära Bagheera måste bort från Coop

Bagheera är uppskattad, men får inte vistas i mataffärer.
Bagheera är uppskattad, men får inte vistas i mataffärer.
Coop Konsum måste förhindra att den så kallade centrumkatten/konsumkatten tar sig in i butiken. Viltvårdarna jagar nu också en koltrast som bor på lagret.

Gosiga katter och söta fåglar uppskattas av många, men är inte så välkomna i en matbutik. Den omåttligt populära och sällskapliga katten Bagheera, som sprider glädje i Lidingö centrum, har nu blivit ett hälsoproblem för Lidingö stad. Efter att ha fått tips om att katten går in i butiken Coop Konsum mellan varven har Lidingö stad inspekterat butiken. Nu har de utfärdat ett föreläggande om katten måste stanna utanför.

Sedan tidigare har butiken även fått föreläggande om att skapa en skyddsbarriär mot lastkajen, där fåglar just nu lätt kan flyga in. Färskvarorna i butiken måste skyddas. Detta föreläggande aktualiseras nu igen.

– Egentligen tror jag det händer ganska ofta i butiker att en katt eller fågel vill komma in, men det är viktigt att man har rutiner för att förhindra detta, säger Silvia Monni, Lidingö stads miljöinspektör.

Bagheera har mutat in sitt revir på en bänk i luftslussen till Konsum och har där också en egen liten kudde.

Detta anses inte vara någon stor hälsorisk i sig. Men det bästa är om katten inte vistas i luftslussen alls, menar Silvia Monni.

– Det är bättre att de tar ytterligare ett steg och håller den utanför så den inte får för sig att gå in i butiken.

Tony Ahlsten, färskvaruchef på Coop Konsum, säger att alla i butiken gör vad de kan för att inte få in katten.

– När han går in så skickar vi ut honom, säger han.

Viltvårdarna har också kopplats in för att skjuta småfåglar. Sex småfåglar har redan skjutits och just nu jagar viltvårdarna en koltrast som flyttat in i butiken.

– Butiken gör vad den kan, med hjälp av mig, säger viltvårdaren Björn Bergström.

De som oroas över att centrumkatten inte får finnas i centrum kan dock lugnas av Silvia Monnis besked.

– Jag kan inte ställa några krav på att katten ska hållas hemma. Och jag tror att den är smart, den kommer snart att lära sig att den inte får gå in i butiken, säger hon.