Populära brandmän från Brännkyrka åter i rutan

Thomas Andersson på Brännkyrka Brandstation är en av brandmännen som tittarna får följa i serien ”112 – på liv och död”.
Thomas Andersson på Brännkyrka Brandstation är en av brandmännen som tittarna får följa i serien ”112 – på liv och död”.
Brandmännen på Brännkyrkas brandstation är tillbaka i tv-rutan. I serien ”112-på liv och död” får tittarna följa med ut på bränder och olyckor.

– Vi får många positiva kommentarer, säger Thomas Andersson.

I höstas följdes fem brandmän på Brännkyrka brandstation i Älvsjö av en kamera både dag och natt. En av dem som medverkar i dokumentärserien är brandmannen Thomas Andersson.

– I början kändes det ovant med kameran, men nu är kameramannen som en av oss. Däremot kommer jag nog aldrig att vänja mig vid att se mig själv i tv, säger han.

I programmet får tittarna följa poliser, brandmän och ambulanssjuksköterskor i deras jobbvardag och Thomas Andersson tycker att det är bra att allmänheten får se hur brandmännen arbetar.

– Många tror att brandkåren bara släcker bränder men nu får de se när vi gör andra saker också. Då får de också en annan förståelse för till exempel varför vi kommer när två bilar har krockat i Söderledstunneln.

Thomas har varit med under flera säsonger nu och han upplever att programmet har utvecklats med tiden.

– Från början filmade de nästan bara när brandmännen åkte ut på larm men nu har de lagt in mer information emellanåt. Vi märker att folk har tagit lärdom av saker som de sett i programmet. Vi får också många positiva kommentarer och det är roligt att få credit på att vi gör någonting bra.

Nyligen fick brandmännen i ”112 – på liv och död” konkurrens av ”Stockholm brinner” i TV3. Och enligt Robert Eriksson, kommunikationschef på Storstockholms brandförsvar, är det många som vill följa räddningspersonalens arbete.

– I höstas hade ”112 – på liv och död” mer än 10 miljoner tittare sammanlagt, säger han.

Thomas Andersson tror att intresset för yrket kan bero på flera saker.

– Det är ju ett ganska ovanligt yrke och brandstationerna har blivit mer öppna nu än för 20-30 år sedan. Då var det lyckta dörrar och många trodde nog att brandmännen mest satt och spelade kort. Så den nyfikenheten kanske fortfarande lever kvar hos folk.

Fakta

7:e säsongen

I programmet får tittarna följa bland annat poliser, brandmän och ambulanssjuksköterskor.

Från Brännkyrka brandstation i Älvsjö medverkar Mattias, Rikard, Magnus, Thomas och Micke.

Den sjunde säsongen av dokumentärserien sänds just nu, måndag-onsdag, klockan 20 i Sjuan.

Källa: tv4