Populära popkollo i sommar

Band nummer 5 från vänster: Linn Jansson, Daniella Kourie, Havanna Ljungström Jonsing, Lucia Cores och Emma Lindh.
Band nummer 5 från vänster: Linn Jansson, Daniella Kourie, Havanna Ljungström Jonsing, Lucia Cores och Emma Lindh.
För andra året i rad gästar Popkollo Botkyrka och Mitt i var på plats.

Popkollot har vuxit sedan starten i Hultsfred för tio år sedan. Det populära kollot finns i hela Sverige och runtom i Stockholms län, som Vallentuna, Stockholms stad och i Botkyrka. Projektet går ut på att göra musikscenen mer jämlik och deltagarna är tjejer och transpersoner i åldrarna 12 till 16 år. Under en vecka får de spela och skriva låtar tillsammans i band. När Mitt i gör ett besök i Botkyrkas kulturskola har deltagarna precis haft en ”normkritisk workshop” på schemat. Det är fullt av liv och rörelse. Inne i ett av de stora rummen förbereder sig grupp 5 för att repa, bakom trummorna sitter Daniella Kourie som är nöjd med veckan hittills.

– Jag har lärt mig mer om hur man hanterar mixerbord, fler ackord, fler sätt att spela instrument, nya sätta att skriva låtar på och sedan har vi pratat om ganska viktiga saker som hur man bryter normer, att erkänna vem man är och acceptera alla andra. Det tycker jag är jättebra, säger hon.

I korridoren utanför har deras musikledare Frida Svensson fullt sjå med att rodda med en high hat till någons trumset.

– Det är roligt att se deras process. För det första känner de inte varandra och sedan blir de ett band. De har redan kommit jättelångt på bara ett par dagar, säger hon.

Nästa vecka börjar ett nytt popkollo i Botkyrka med inriktning på hip hop. Kvar finns några platser.