Populärt att gifta sig på Sven Jonssons kontor

Många par inleder sitt äktenskap i Sven Jonssons kontor.
Många par inleder sitt äktenskap i Sven Jonssons kontor.
Sedan han började viga par 1998 har Sven Jonsson vigt över 5 000 personer.

Med omkring 200 vigslar varje år är han länets flitigaste förrättare.

– Jag tänkte att det var ett trevligt uppdrag när jag fick det, säger han.

I ett rum som vanligtvis används för färdtjänstutredningar tar Sven Jonsson emot paren som ska vigas i Hallunda medborgarkontor. Det ser ut som ett typiskt kontor. Här finns ett skrivbord med dator och en hylla med ett gäng A4-pärmar. Någon tavla hänger på väggen, i övrigt finns inte mycket som signalerar romantik eller det högtidliga valet av livskamrat.

– Många som kommer har festen på ett annat ställe sedan, eller gifter sig efteråt i en kyrka som inte har vigselrätt enligt svensk lag, säger Sven Jonsson.

Pingsten, som infaller i helgen, har traditionellt varit en stor helg för giftermål. Men så är det inte längre, i alla fall inte i Botkyrka och Grödinge församling.

– Jag tror det försvann när annandag pingst togs bort som helgdag. Då försvann långhelgen och det har möjligen haft en inverkan, säger Bo Olsson, kyrkoherde i Grödinge församling.

Inte heller borgerlige vigselförrättaren Sven Jonsson märker av någon speciell skjuts under pingst. Han har fyra fasta tider varje torsdag och brukar utöver dem hålla ytterligare någon vigsel.

– Då märker jag mer av datum som 090909, 101010 och 111111, säger han.

Att han är länets meste förrättare var en nyhet för honom själv.Med brudpar och två vittnen träffar han 800 personer om året.

– Alla som viger sig är inte från Botkyrka. Det är långa köer på många ställen. Det kan vara en av förklaringarna till att många kommer till mig, säger Sven Jonsson.

Fakta

Frimärksfantast

Namn: Sven Jonsson.

Ålder: 62 år.

Familj: Tre barn och ett barnbarn.

Bor: Visättra.

Intressen: Samhällsfrågor och att samla frimärken. Har 65 000 frimärken i pärmar. 130 000 dubbletter ligger i lådor.