Populärt att sälja hus med flygbild

Det har varit mycket att göra för Ulf Grünbaum under våren. Allt fler Nacka- och Värmdöbor har upptäckt hur lätt det kan vara att få flygbilder till husförsäljningen.
Det har varit mycket att göra för Ulf Grünbaum under våren. Allt fler Nacka- och Värmdöbor har upptäckt hur lätt det kan vara att få flygbilder till husförsäljningen.
Nya knep för att få ut lite mer för bostaden dyker ständigt upp. Ett av de senaste är flygfoton – tagna av en radiostyrd helikopter.

Oktokoptern låter som en trädgårdstrimmer på turbo när den lyfter. Snabbt är den högt över trädtopparna.

– Tricket för ett bra foto är att inte flyga för högt, säger Ulf Grünbaum på företaget Helikopterfoto.

Lena Svanelids villa ligger inte långt från Baggensfjärden. Men mellan huset och havet ligger en bergknalle och lite skog.

– Står man på framsidan har man ingen aning om vad som ligger bakom huset, säger Lena Svanelid.

Vid köksbordet bestämde hon att hon skulle ha ett helikopterfoto till den kommande försäljningen.

– Vi kunde inte förstå att det var så billigt när Ulf berättade priset. Jag trodde man behövde ta upp en riktig helikopter i luften.

Lena Svanelid har som många andra hussäljare i Nacka och Värmdö upptäckt möjligheten att använda en radiostyrd helikopter för att fotografera.

– Det hände något förra året, innan dess var det rätt tungrott, säger Ulf Grünbaum, som tillsammans med Erik Hugoson driver ­företaget Helikopterfoto.

Han har under våren haft fullt upp med fotograferingar av villor som ska ut till försäljning runt om på Nacka och Värmdö. Framför allt ringer mäklarna när de vill visa upp husets närhet till vattnet.

– Det var rusch fram till förra veckan, men nu har det lagt sig lite. Jag jobbar heltid med det här från april.

Som barn gillade Ulf Grünbaum att köra radiostyrda bilar och hans pappa började med modellflyg.

– Men jag fick aldrig flyga något för han kraschade allt i grannarnas trädgård.

Nu har Ulf Grünbaum fyra okto­koptrar, vilket enkelt uttryckt är en flygmaskin med åtta motorer och rotorblad.

– Det är lite Mulle Meck över det, säger han och visar upp utrustningen.

På styrbordet, där kontrollen är monterad, skyddar en plastflaska en av antennerna. En ombyggd ­gitarrpedal styr kamerans vinkel.

Ulf Grünbaum tar upp oktokoptern 60–70 meter upp i luften, och tittar omväxlande på flygfarkosten och på displayen på styrbordet som han har hängande på magen. Han trampar på gitarrpedalen och går från att visa större delen av Nacka till att fokusera på Lena Svanelids villa.

Glädjen över att få upp farkosten i luften har lagt sig något, ­enligt honom själv.

– Numera ligger utmaningen i att komponera bilder med lika hög konstnärlig kvalitet som en markfotograf, samtidigt som jag manövrerar och undviker att ­krascha, säger han.