ANNONS

Allt mer populärt med finskspråkiga skolor

Fler med finska rötter vill lära sina barn att prata finska.
Fler med finska rötter vill lära sina barn att prata finska.
Finska är det största minoritetsspråket i Sverige. Trots det har finskspråkiga skolor blivit allt färre. Men Sverigefinska skolan i Botkyrka ser däremot ett växande intresse.
ANNONS

Allt fler andra- och tredjegenerationens Sverigefinnar vill sätta sina barn i finskspråkiga skolor. En av de fyra finskspråkiga skolorna i länet, den i Botkyrka, har märkt av en tydlig förändring. Nästa vecka tar skolan emot 113 elever, 26 stycken fler än året innan.
– Många i lärarkåren är tvåspråkiga. Man får se till att inte svara barnen på svenska, utan försöka komma ihåg att använda finskan. Man ska tala finska även under rasterna och i korridorerna, säger rektor Susanna Viinikka till SVT Nyheter Stockholm.

Flera finsktalande lärare i Värmdö

Även i Värmdö finns möjlighet för barnen att prata finska. På Djurhamns förskola finns personal som pratar såväl svenska, engelska, tyska och finska. Lotta Annell, förskolechef, har dock inte märkt av någon förfrågan om finskan just där.
– Men på förskolan Djuröskutan har vi föräldrar som frågat oss om finskan. Där har vi däremot ingen finsktalande pedagog, säger Lotta Annell. 

Över 1000 med finska rötter

Värmdö är en av de kommuner i länet med flest Sverigefinnar. Anledningen är Porslinsfabriken som rekryterade stora mängder fabriksarbetare under 60- och 70-talen. Än i dag finns det, enligt Statistiska centralbyrån, cirka 1 200 personer med finska rötter i Värmdö. Men i kommunen finns inga renodlade finskspråkiga skolor.

Lotta Annell berättar att hon försöker lösa förfrågan med tekniska hjälpmedel, något som har fungerat bra.
– Vi har laddat ner appar där man kan översätta och så sjunger vi finska sånger. Det finns flera sätt att hjälpa på, säger hon.

Fakta

Finskan - skyddad av lagen

  • Finska är ett nationellt minoritetsspråk i Sverige. Lagen ger starkt stöd att främja finskan, bland annat i skolan.

  • Enligt finländska ambassaden finns fyra svenskfinska friskolor samt en kommunal skola som erbjuder en svenskfinskspråkig klass.

  • I Värmdö finns ingen finskspråkig skola. Däremot kan elever från familjer med ett annat modersmål än svenska få modersmålsundervisning i grundskolan, grundsärskolan, gymnasieskolan och gymnasiesärskolan.

Källa: Värmdö kommun, SVT
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.