Popup-biblioteket i Liljeholmen gör succé

Boklån, lästips och pyssel. Vuxna och barn har lockats till popup-bibblan i Liljeholmen.
Boklån, lästips och pyssel. Vuxna och barn har lockats till popup-bibblan i Liljeholmen.
Popup-biblioteket i Liljeholmens galleria lockar mycket folk.
Därför kommer "minibibblan" att poppa upp även under december.
– Det finns en stor efterfrågan på ett bibliotek i Liljeholmen, säger Therese Flodqvist, bibliotekarie.

Sedan några veckor tillbaka har Stockholms stadsbiblioteks mobila satsning poppat upp i Liljeholmstorgets galleria. Biblioteket som är i miniformat, med ett bokskåp på en pirra, finns på plan 3, vid de orientaliska mattorna ovanför Espresso House.

– Det här är ett sätt för oss att nå ut till fler och få fler att komma igång med sin läsning. Man kanske inte hinner gå till sitt lokala bibliotek, säger Therese Flodqvist, bibliotekarie på Stadsbiblioteket rörliga verksamhet.

Det är tydligt att väldigt många vill ha ett permanent bibliotek i Liljeholmen

Therese Flodqvist, bibliotekarie

Nu under november är de på plats två dagar i veckan, på tisdagar 11-15 och torsdagar 16-20. I början var det lite trögt, men efter att nått ut med information lockar biblioteket många nyfikna, både vuxna och barnfamiljer.

– Det är tydligt att många vill ha ett permanent bibliotek i Liljeholmen. En kollega till mig som jobbat länge säger att det pratats om ett bibliotek i Liljeholmen sedan 1975,  säger Therese Flodqvist som berättar att utlåningen av böcker varit ovanligt stor vid just popup-biblioteket i Liljeholmen.

På popup-biblioteket kan man även lämna tillbaka böcker man lånat på andra bibliotek i staden. Man kan också kopplas ihop med en PL (personal librarian – alltså en personlig bibliotekarie) på sitt lokala bibliotek för att få hjälp att hitta böcker som passar.  Lästips och pyssel ingår också i popup-konceptet.

– Eftersom det varit sånt drag i Liljeholmen kommer vi att fortsätta vara här två tisdagar i december, säger Therese Flodqvist.

Datumen är den 12 och 19 december mellan klockan 11 och 15.

– Sista tisdagen före jul blir det rimstuga. Då får man komma hit med paket så hjälper vi till med rimmet, säger Therese Flodqvist.