ANNONS

Porslinsfabriken jagar pengar – kommunen lovar inkasso 1 oktober

Gustavsbergs porslinsfabrik
Gustavsbergs porslinsfabrik.
Gustavsbergs porslinsfabrik försöker in i det sista att rädda verksamheten undan konkurs. Men tiden är knapp.
– Vi kommer att ta in hyran genom inkassokrav från den 1 oktober, säger kommundirektör Fredrik Nornvall.
ANNONS

Porslinsfabriken i Gustavsberg har inte betalat hyran till Värmdö kommun sedan början av 2017. Företaget vägrar att eftersom man anser hyran på 800 kronor kvadratmetern är för hög med tanke på lokalernas standard.

– Det regnar och snöar in och vintertid är det åtta grader kallt där vi jobbar, har vd Marie Bohjort sagt tidigare.

Hyresskulden är nu över 3,5 miljoner kronor.

Formar med lock i serien Berså av Stig Lindberg.

Formar med lock i serien Berså av Stig Lindberg. En klassiker från Gustavsbergs porslinsfabrik.

Vägrade skriva på

I juni beslutade en majoritet av politikerna i kommunfullmäktige att företaget skulle göra en ordnad neddragning av verksamheten fram till den 30 september. Värmdö kommun föreslog också att företaget skulle lämna över varumärket till Värmdö kommun så att det kan leva vidare.

Lars-Erik Harvig som äger porslinsfabriken och vd:n Marie Bohjort vägrade att skriva på avtalet.

Fredrik Nornvall, tillförordnad kommundirektör i Värmdö

Fredrik Nornvall, tillförordnad kommundirektör i Värmdö, ser i nuläget ingen annan möjlighet än att driva ärendet till inkasso.

ANNONS

– Jag har bett dem komma med ett eget förslag men har fortfarande inte fått något. Jag ville ses den 30 augusti men de ställde in mötet. Ur mitt perspektiv händer ingenting, säger Fredrik Nornvall, tillförordnad kommundirektör i Värmdö kommun.

”Känsligt skede”

Marie Bohjort hoppas att en lösning är nära.

– Vi har hittat olika finansiärer som är beredda att köpa verksamheten. Det pågår förhandlingar som är inne i ett känsligt skede. Men allt rullar på som vanligt och vi hoppas att det ska lösa sig.

”En tragedi”

Kulturentreprenören och Gustavsbergsbon LG Nilsson har engagerat sig för att försöka rädda fabriken som funnits i Gustavsberg sedan 1825.

– Det är ingen lätt uppgift. Det finns intressenter men det kräver också att det finns en tro på en utveckling av hela hamnområdet i Gustavsberg, säger LG Nilsson.

Gustavsbergs porslinsfabrik

LG Nilsson har starka känslomässiga band till Gustavsbergs porslinsfabrik – hans pappa började jobba där som 12-åring.

Hans pappa började som 12-åring som assistent till tallrikssvarvare på fabriken. Nu har LG Nilsson aktiverat hela sitt nätverk för att kulturarvet ska kunna leva vidare. Men han är osäker på om han lyckas.

– Jag vågar inte säga någonting förrän man hittar den sista pusselbiten. Vilket jag vid gud hoppas att man gör. Det vore en tragedi om man inte kan ta vara på varumärket.

”Vi måste agera”

Fredrik Nornvall har instruerat kommunens fastighetsenhet att kräva in hyran från porslinsfabriken genom inkasso från den 1 oktober.

– Vad som händer sedan vet jag inte men vi måste i alla fall agera.

Går fabriken i konkurs då?

– Om de inte kan klara av inkassokravet blir det konsekvensen. Det pågår allehanda processer med olika intressenter som vill göra något av fabriken men de har inte presenterat något förslag för oss och därför skickar vi ett inkassokrav.