Port 73 kan bli årets bästa köpcentrum

Häromveckan öppnades ett tiotal nya butiker i Port 73 intill trafikplats Handen. Det verkar ha gett omedelbart resultat – nu kan det bli utsett till Sveriges bästa köpcentrum.

Det är nordiska branch­organisationen Nordic council of shopping centers (NCSC) och branschtidningen Fastighetsvärlden som ligger bakom nomineringarna.

Den 16 oktober hålls en gala där det avgörs om Port 73 eller Ikano-ägda Erikslund shopping centrum i Västerås vinner priset för 2013/14.

– Vi är otroligt stolta över detta, vi tar det som ett kvitto på att vi arbetar rätt och uppskattas av hyresgästerna och kunderna, säger Chris Helin, fastighets­ägaren Atrium Ljungbergs marknadsområdeschef för Port 73.

I fjol vann Väla centrum i Helsingborg utmärkelsen, men både 2011 och 2009 har den gått till Stockholms län – H3/Bromma Blocks och Nacka Forum.

Om utmärkelsen skulle gå till Port 73, så sker det bara 1,5 månad efter att den nya etappen öppnades den 28 augusti.

Enligt Chris Helin kom närmare 150 000 besökare till köpcentrat under vecka 35, vilket var rekord.

– Vi ser en stadig och kraftfull ökning av besökare sedan den senaste invigningen. Vi ser att kunderna som vill besöka de större, nya butikerna och restaurangtorget även upptäcker andra butiker.

I den tredje etappen har bland annat livsmedelskedjan Willys, modekedjan Lager 157 och flera restauranger öppnat upp.

I höst öppnar en djurbutik och en butikskedja med frysta delikatesser och nästa år en gymkedja. Atrium Ljungberg vill även locka hit Systembolaget, en biograf och bostäder. Men när det är aktuellt är för tidigt att säga.

– Vi har en bra och nära dialog med kommunen och vi har en gemensam vilja att skapa en attraktiv helhetsmiljö runt Port 73, genom bostäder, kultur och annat. Att få ihop helheten kan ta lite tid, och det måste det få göra tycker jag, säger Chris Helin.

Port 73 öppnades 2010. Under fjolåret ökade besöken med 21 procent jämfört med 2011 och Atrium Ljungberg spår en 40-procentig ökning i år.