ANNONS

S kräver portabelt reningsverk för utsläppen i Farstaviken

Värmdö: Bolaget Villeroy och Boch viker sig - anlägger tillfälligt reningsverk.
Gråvitt grumligt vatten från Villeroy och Boch tipp rinner ut i Farstaviken.
Giftutsläppen i Farstaviken måste upphöra efter nyår, bestämde Värmdö kommun i går. Men Villeroy och Boch och JM kan överklaga och under tiden fortsätta släppa ut föroreningar.
Socialdemokraterna vill därför att kommunen hyr in ett portabelt reningsverk.
ANNONS

Giftutsläppen från Villeroy och Boch tipp och JM:s kross i Ekobacken måste alltså upphöra efter nyår.

Men Socialdemokraterna befarar att det inte blir så.

– Eftersom risken är stor att besluten överklagas föreslår vi att kommunen omedelbart påbörjar arbetet med att hyra in och installera ett portabelt reningsverk och att kommunen i efterhand kräver ersättning från den förorenande markägaren, säger Magnus Danielsson (S), andre vice ordförande i tekniska nämnden.

Socialdemokraternas förslag om portabelt reningsverk tas upp på tekniska nämndens möte den 7 november.

Kräver fler miljöinspektörer

Socialdemokraterna kräver också att kommunen anställer fler miljöinspektörer för att bättre kunna kontrollera utsläppen i Farstaviken.

– Vi har fått tydliga signaler från förvaltningen att resursbrist påverkar handläggningen av dessa viktiga frågor. Våra miljöinspektörer har helt enkelt inte hunnit med. Därför har vi föreslagit mer pengar till att anställa fler miljöinspektörer, ett förslag som tyvärr röstades ner när budgeten antogs i oktober. Vi hoppas dock att de styrande politikerna ändrar sig, säger Linda Nygren (S), andre vice ordförande i bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden.

ANNONS