ANNONS

NMR portas från lokal av Nacka kommun

Nacka stadshus
Enligt Expo har kommunen känt till att Nordiska motståndsrörelsen hyr lokalen
Nordiska motståndsrörelsen hyr en lokal av Nacka kommun där de tränar för strid med kniv, enligt tidningen Expo.
Efter avslöjandet har kommunen valt att stänga dörren för NMR och inleda en internutredning.
ANNONS

Enligt tidningen Expo hyr Nordiska motståndsrörelsens Stockholmsavdelning en träningslokal av Nacka kommun där de bland annat tränat strid med knivattrapper.

Nacka kommun ska enligt tidningen ha fått kännedom om att Nordiska motståndsrörelsen, NMR, tränade i lokalen i början av januari. Kommunen har fortsatt hyra ut lokalen.

”Privatperson som bokat”

Kultur- och fritidsdirektören i kommunen, Anders Mebius, säger till Expo att det är en privatperson som bokat lokalen, inte organisationen i fråga:

– Enligt vår bedömning har de bedrivit träning i lokalen, det vill säga inte illegal eller kriminell verksamhet.

Nacka kommun har en handlingsplan mot våldsbejakande extremism. Enligt den ska kommunen ”identifiera miljöer där våldsbejakande extremism odlas.”

Anders Mebius menar att kommunen trots handlingsplanen inte kunnat agera annorlunda:

– Det är klart man kan hårdra det och tänka sig att de tränar för att bli starka och för att kunna begå kriminella handlingar. Men här var vår bedömning att det inte kommer pågå kriminella handlingar.

V kritiskt

Vänsterpartiet i Nacka är kritiskt till att kommunen inte sagt upp hyresavtalet. Till tidningen Nacka Värmdö Posten, NVP, säger Lisa Rasmussen, gruppledare för Vänsterpartiet i Nacka:

– Nacka kommuns strategi mot våldsbejakande extremism är tydlig. Vi kan inte se att kommunen kan göra någon annan bedömning av vilka NMR är och vad deras verksamhet syftar till än vad som framgår i Expos artikel. Vi ska gå till botten med vad det är som har hänt i det här ärendet.

ANNONS

Publicerar uttalande på hemsida

Nacka kommun publicerades i onsdags morse ett uttalande på sin hemsida:

”I Nacka kommuns lokaler ska inga våldshandlingar eller övriga olagliga handlingar utövas. Skulle det komma till kommunens kännedom att något sådant sker kommer uthyrningen omedelbart att upphöra och polisanmälan göras.”

Gunilla Grudevall Steen (L), kommunalråd i Nacka, säger till NVP att det är ”fullständigt oacceptabelt” att lokalen hyrs ut till NMR och att kommunen kommer att polisanmäla personen som hyrt lokalen, samt även utreda om allt har skötts på rätt sätt av kommunen.

Senare under onsdagen uttalade sig Gunilla Grudevall Steen i Expo:

– De hyr tillfälle för tillfälle och den personen som har hyrt kommer inte att få fortsätta hyra. Vi måste se över hur vi ska hantera den här typen av information och våra informationskanaler. Vi ska säkra upp så att inte detta kan hända igen.

Inte känt till uthyrningen

I ett mejl till Mitt i skriver oppositionsrådet Khasayar Farmanbar (S) att den politiska oppositionen inte blivit informerad om uthyrningen och han efterlyser rutiner att även oppositionen ska informeras vid sådana här händelser:

– Det är fullständigt oacceptabelt att NMR har bedrivit verksamhet i kommunens lokaler. Jag är också kritisk mot att alliansens politiker inte har agerat efter att de fått kännedom om att det var NMR som hyrde lokalen.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Nacka direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.