Brobor positiva till ordningsvakter i centrum

Icahandlarna Therese och Örjan Josefsson i Bro centrum.
Icahandlarna Therese och Örjan Josefsson i Bro centrum.
Fler och fler politiker ställer sig bakom idén att ha ordningsvakter i Bro centrum för att skapa större trygghet. Flera invånare tycker att det är en bra idé - men Icahandlaren Örjan Josefsson hoppas på fler långsiktiga lösningar.

– Man vill ha en så pass trygg plats att de inte behövs. Det kan vara befogat just nu, men måste vara del av en större plan, säger Örjan Josefsson som tog över Icabutiken i Bro centrum i oktober tillsammans med sin fru Therese Josefsson.

Han tycker att det är viktigt att Bro centrum utvecklas i ett större perspektiv och ett första steg skulle vara bättre belysning och ett mer levande centrum. Han efterlyser också en större vuxennärvaro.

– Det behöver vara en större blandning på vilka som rör sig i centrum. Och vi måste prata om respekten för det allmänna rummet.

Bro centrum

Bro Centrum.

Flera av de Brobor som Mitt i har pratat med undviker att vara i Bro centrum på kvällarna. Tvåbarnsmamman Manar Hamed låter inte sina barn gå själva ute utan hämtar och lämnar dem i skolan varje dag.

– Jag har bott här i femton år och det har blivit sämre. Vi behöver polis och polisbil i centrum, säger hon.

Hon känner en oro över att många av de brott som begås inte klaras upp och att gärningsmännen kan röra sig fritt i samhället.

– Kan de inte ändra på lagen och inte släppa de som begår brott? Det är ofta samma personer, säger hon.

Också Hiba Al-Shakarachi känner oro för utvecklingen och välkomnar idén om ordningsvakter i centrum.

– Det är bra tycker jag, för tryggheten. Man vill att det ska vara en säker framtid här för barnen. Om det kan finnas mer vakter så är det bra, säger hon.